Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slow Food
  • 11.05.2015. 10:20

Slow Food pokret za tradiciju uzgoja hrane!

Slow Food je međunarodna udruga koja promiče kulturu hrane i vina, ali također brani bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom svijeta.

Foto: depositphotos.com,
  • 97
  • 7
  • 0

Pokret nazvan "spora hrana" (slow food), ime skovano kao odgovor na tzv. "brzu hranu" (fast food), osnovao je Carlo Petrini u Italiji 1986. godine. Slow Food je međunarodna udruga koja promiče kulturu hrane i vina, ali također brani bioraznolikost hrane i poljoprivrednih proizvoda širom svijeta.

Protivi se standardizaciji okusa, brani potrebu konzumenta za informacijom, štiti kulturne identitete vezane uz hranu i gastronomske tradicije, čuva tehnike uzgoja i prerade hrane naslijeđene iz tradicije i štiti domaće i divlje životinjske i biljne vrste. Petrinija je počelo mučiti širenje kompanija brze hrane koje su nagrizale staru talijansku kulinarsku kulturu.

Stare vrijednosti izumiru?

Otvorenje McDonald's-a na Španjolskim stubama u Rimu bila je kap koja je prelila čašu. Činjenica da je gigant brze hrane mogao otvoriti vrata u srcu hranom opsjednutog Rima, Petriniju je simboliziralo ranjivost starih vrijednosti pred novim industrijskim metodama. Prerađena brza hrana nije samo mijenjala fizički okoliš kroz intenzivan poljoprivredni uzgoj, nego je uništavala način života koji se vrtio oko proizvodnje i jedenja izvrsne hrane na opušten, društven način.

Došlo je vrijeme za djelovanje. Petrini je shvatio da ključ promjene leži u u motiviranju ljudi s istim brigama. Sve se vrti oko motiviranja običnih ljudi za preuzmanjem kontrole nad načinom svog života, rada i jela. Znao je da je jedini način odupiranja prijetnji internacionaliziranje problema i promoviranje gastronomske kulture, odgoj okusa, čuvanje poljoprivredne raznolikosti i zaštita tradicionalne hrane kojoj prijeti nestanak.

Kao dio svojih ciljeva, pokret spore hrane pretvorio je staru Fiatovu tvornicu u Torinu u veliki sajam hrane nazvan Salone del Gusto koji se održava po nekoliko dana svakog drugog listopada.

Pokret spore hrane ima preko 100 tisuća članova diljem svijeta i urede u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, SAD-u, Francuskoj, Japanu i Velikoj Britaniji. Jedini predstavnik u tom pokretu iz Hrvatske je Udruga proizvođača češnjaka iz Ljubitovice.

Arka okusa i Prezidiji

Temeljna zadaća Zaklade SF-a za biorazličitost jest organizacija i financiranje projekata koji se bore za očuvanje svjetske baštine agrikulturne biorazličitosti i gastronomskih tradicija. Pri izvršavanju te zadaće Zaklada, kao neovisna i neprofitna organizacija, podupire projekte Arke okusa i Prezidije.

Arka okusa je popis izuzetnih gastronomskih proizvoda kojima, zbog suvremenog načina proizvodnje i sustava distiribucije hrane, prijeti opasnost od nestajanja. Nakon strogog postupka odabira, kojeg obavljaju međunarodno priznati gastronomski stručnjaci, Arka u ovom času sadrži više od 500 proizvoda iz čitavog svijeta.

Prezidiji su lokalni projekti, kroz koje se nastoji poboljšati infrastrukturu u proizvodnji hrane na poljoprivrednim gospodarstvima. Prezidij-proizvodi mogu imati kulturni značaj unatoč količinskoj i prostornoj ograničenosti; jednako tako, mogu imati važnu društvenu ulogu zahvaljujući široj rasprostranjenosti proizvodnje. Cilj Prezidijâ jest da, kroz stabiliziranje proizvodnih tehnika, uspostavljanje obvezujućih standarda proizvodnje i promicanje lokalne potrošnje proizvoda, osiguraju održivu budućnost za tradicionalone vrste hrane. Potičući zanimanje javnosti za drevne poljoprivredne i zanatske vještine, Prezidiji su stvorili model s pomoću kojeg se i tradicionalni način proizvodnje hrane može učiniti održivim. Danas diljem svijeta postoji preko 250 projekata Prezidij.

Foto: depositphotos.com, @smontgom65


Tagovi

Slow food Caro Petrini Salone del gusto Tehnika uzgoja Gastronomska kultura Zaklada Arka okusa Agrokulturna birazličitost Prezidij


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.