Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita domaćeg proizvoda
  • 22.12.2016. 18:00

Slovenija uvodi meso peradi odabrane kvalitete

Osim što će takvo meso biti slovenskog porijekla proizvođači garantiraju da životinje nisu hranjene proteinima sa negativne liste te da transportni put nije duži od 200 kilometara.

Foto: Bigstockphoto/fatality
  • 572
  • 27
  • 0

Meso peradi slovenskih proizvođača odsad će se prodavati pod oznakom odabrane kvalitete. Najavila su to tri najveća proizvođača mesa peradi u Sloveniji, Perutnina Ptuj, Pivka i Panvita, piše mariborska vecer.

Kako su pojasnili, osim što će takvo meso biti slovenskog porijekla proizvođači potrošačima osiguravaju da životinje nisu hranjene proteinima sa negativne liste, kao što je primjerice riblje brašno, te da transportni put nije duži od 200 kilometara.

"Glavna prednost mesa peradi slovenskog porijekla je u činjenici da poljoprivrednici u Sloveniji troše manje antibiotika u stočarstvu. Hranu proizvodimo za svoju djecu, radimo za dobrobit na duge staze", kazao je Janez Rebec, predsjednik Uprave Pivka Perutninarstva.

Tamošnji ministar poljoprivrede Dejan Židan najavio je i da su u postupku izmjene i dopune Uredbe o zelenoj javnoj nabavi kojima se namjerava propisati da naručitelji trebaju nabaviti najmanje 5% prehrambenih proizvoda sa oznakom odabrane kvalitete. Osim mesa peradi, pod ovom oznakom prodaje se mlijeko i mliječni proizvodi, a uskoro će i voće.

Meso s oznakom odabrane kvalitete za potrošače neće biti skuplje jer će troškove certificiranja snositi proizvođači i država.

Foto: Bigstockphoto/fatality


Tagovi

Slovenija Meso Perad Odabrana kvaliteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P