• Potrošnja mesa
  • 05.02.2019. 18:00

Skoro pola krave godišnje pojede Evropljanin - Afrikanac 10 puta manje

U proteklih 50 godina najviše mesa na Zemlji danas pojedu Amerikanci, Australci i Evropljani, podaci su Fondacije UN-a za hranu i poljoprivredu.

Foto: Pexels/Rafiz R. Fera
  • 110
  • 9
  • 0

Proizvodnja mesa danas je veća za gotovo pet puta nego u ranim šezdesetim godinama kada se godišnje proizvodilo 70 miliona tona mesa, što se u 2017. godini popelo na 330 miliona tona mesa. Najveći razlog za ovu situaciju je što je na Zemlji mnogo veći broj ljudi koji se hrane.  U periodu od 1960. do 2017. svjetska populacija se više nego udvostručila. Danas se na Zemlji hrani više od 7,6 milijardi ljudi, a prije skoro 60 godina bilo nas je tri milijarde.

Meso se najviše konzumira u bogatijim zemljama 

Povećanje broja ljudi nije jedini razlog veće konzumacije mesa. Ljudi su širom svijeta postali i bogatiji te više konzumiraju meso. Tako se meso na Zemlji najviše konzumra u bogatijim zemljama. Na vrhu liste najvećih svjetskih konzumenata mesa su Amerikanci i Australci.

Nova ishrana: Porez na crveno meso i što više povrća na tanjuru?

"U ovim zemljama prosječan čovek pojede blizu sto kilograma mesa godišnje, što je jednako kao 50 pilića ili pola krave, navodi se u podacima UN-a", a prenosi BBC. Meso se u velikoj količini jede i u zapadnoj Evropi gdje svaka osoba u prosjeku pojede od 80 do 90 kilograma mesa godišnje.

Etiopljanin pojede u prosjeku samo sedam kilograma mesa godišnje

U siromašnim zemljama, s druge strane, jede se manje mesa. Tako, jedan Etiopljanin pojede u prosjeku samo sedam kilograma mesa godišnje, stanovnik Ruande osam kilograma, a Nigerije devet kilograma mesa. Ovo je deset puta manje mesa nego što godišnje pojede jedan Evropljanin. Za stanovništvo Afrike meso je još uvijek luksuz. 

Kinezi su jeli prosječno pet kilograma mesa godišnje prije pedesetak godina. Osamdesetih godina ova količina se povećala na 20 kilograma mesa godišnje, a Kinezi danas pojedu više od 60 kilograma mesa godišnje. Slično je i u Brazilu.​​​​​​​


Tagovi

Istraživanje Svinjetina Proizvodnja mesa Konzumiranje mesa Razlike Potrošnja mesa


Autorica

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi