Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena brašna
  • 07.12.2018. 14:30

Skače cijena brašna - svaki mjesec poskupi za 10 eura

Imamo mnogo pekara i teško je doći do informacije kolika je stvarna cijena hljeba. Danas se sve prodaje - kifle kao hljeb, hljebovi puni aditiva, sjemenki, upitna je njihova gramaža, a neuređenost stvara prilike koje dovode do određenih manipulacija prema potrošačima, ističe Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don"

Foto: Spangdahlem Air Base
  • 170
  • 9
  • 0

Iz dana u dan poskupljuje brašno u Republici Srpskoj, mjesečno u prosjeku za 10 eura po toni, tvrde mlinari. 

Razlog je skuplja pšenica pa je brašno, od žetve pšenice u julu poskupjelo za više od 60 eura po toni, kaže Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS. 

"Ranije je pšenice bilo za 140 eura po toni, a sada je u prosjeku srbijanska 185, mađarska 200 eura, dok je brašno bilo oko 175, a sada je već 235 eura u Srbiji, a sa transportom kod nas ta veleprodajna cijena je viša od 270 evra po toni, bez PDV-a. U prosjeku cijena skače za 10 eura po toni mjesečno", kaže Kos dodajući da bi time, posljedično, moglo doći do poskupljenja hljeba i peciva, a cijene se već postepeno dižu, navode Nezavisne

Vodostaj Dunava utječe na cijenu? 

"Pšenica je berzanska roba i ona ne trpi dogovaranja. Ne postoje mjere da se to spriječi i može se očekivati još veći rast. Onaj ko ima kvalitetnu pšenicu u Mađarskoj neće da je prodaje do februara - marta iduće godine, jer čeka da ta cijena skoči još za tridesetak evra", kaže Kos, koji dodaje da bi do viših cijena moglo doći i ukoliko bude narastao vodostaj Dunava.

Pekari se nadaju da neće morati povisiti cijene proizvoda

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina, kaže da prema njihovim saznanjima ne bi trebalo doći do poskupljenja hljeba i pekarskih proizvoda ukoliko ne bi došlo do drastičnog povećanja cijene brašna.

"S obzirom na to da se najavljuje povećanje cijene brašna, mi pretpostavljamo da dalji rast neće premašiti 10 odsto i nadamo se da ćemo to moći amortizovati kako ne bi dalje oštećivali budžet građana", rekao je Pelemiš, koji dodaje da su prije dva mjeseca imali poskupljenje za 0,10 KM upravo zbog cijene brašna i goriva.

S njim se slaže i Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara. "Zasad ne bi trebalo doći do poremećaja, taj rast je zasad zanemariv i ne utiče na cijenu. Mi smo u prethodnom periodu malo digli cijenu, jer postoji potreba za rast plata", rekao je Trivić.

Povećanje uslovljeno višom cijenom goriva 

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da su prinosi pšenice u RS bili solidni, iako kvalitet nije bio na nivou koji se očekivao, tako da je velika količina pšenice završila i kao stočna hrana. Kaže kako je zbog toga došlo do uvoza pšenice i na osnovu cijene kretanja na evropskom tržištu došlo je do poskupljenja brašna, što uslovljava i poskupljenje hljeba.

"Mi u Savezu smatramo da nije bilo baš mjesta za poskupljenje brašna. Ipak su velike količine domaće pšenice otkupljene u mlinove, a oduvijek smo uvozili poboljšivače pšenice iz Mađarske i Srbije, te smatramo da je to povećanje više izazvano višom cijenom goriva nego stvarnom potrebom povećanja cijena brašna uslovljenu povećanjem cijene pšenice", kaže Marinković.

Danas se sve prodaje kao hljeb

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don" iz Prijedora, kaže da se po cijenama ne vidi da je hljeb skuplji, ali da je sve više upitno šta mi to plaćamo.

"To je oblast koja je neuređena i teško je upratiti cijenu pekarskih proizvoda i njihovu gramažu. Imamo mnogo pekara i teško je doći do informacije kolika je stvarna cijena hljeba. Danas se sve prodaje - kifle kao hljeb, hljebovi puni aditiva, sjemenki, upitna je njihova gramaža, a neuređenost stvara prilike koje dovode do određenih manipulacija prema potrošačima", zaključila je Marićeva.


Tagovi

Cijena brašna Povećanje cijene Cijena hljeba Radenko Pelemiš Murisa Marić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...