Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 19.08.2017. 10:00

Sirće od jabuka - napravite sami

Proces fermentacije jabuka traje oko 10 dana, a sirće što duže "odleži", imaće bolji ukus i miris.

Foto: PixelsAway/Bigstock
  • 3.716
  • 176
  • 0

Ako imate višak jabuka, sa kojima ne znate šta ćete, nemojte ih bacati. Iskoristite ih da napravite jabukovo sirće!

Izdvojite sjemenke iz čistih, opranih jabuka. Voće je potrebno da bude usitnjeno, pa to možete da učinite u blenderu ili na mašini za meso. Izgnječite jabuke rukama da puste svoj sok, pa takve jabuke stavite u staklenu teglu ili neku veću posudu.

Prelijte jabuke slatkom vodom

Potrebno je da otopite šećer u vodi, kojom ćete preliti jabuke. Na pet kilograma mljevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje dvije litre vode. Ako su jabuke kisele, možete da stavite i 500 g šećera na 5 kg. Jabuke bi trebalo da plivaju - u svom soku ili u vodi.

Nemojte posudu napuniti do vrha, kako vam sadržina ne bi iskipjela iz posude. Ostavite bar četvrtinu praznu. Prekrijte krpom ili gazom, ali nemojte držati potpuno zatvorenu posudu.

Fermentacija traje oko 10 dana

Posudu je potrebno staviti na toplo mjesto, a fermentacija traje oko 10 dana. Kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Proces je završen kada jabuke padnu na dno posude. Procijedite sirće u veću posudu i držite na tamnom i hladnom mjestu. Možete da ga koristite odmah, ali ukoliko ga ostavite da odstoji, imaće bolji ukusu i miris.

Dakle, slijedi period "odležavanja". Na svakih deset dana sirće cijedite kroz gazu. Što više - to će sirće biti bistrije. Ukoliko se na vrhu formira "gljiva", to je normalno, ali je bacite.

Foto: PixelsAway/Bigstock


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Sirće Jabuke Šećer Fermentacija


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]