Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sunce Prijedora
  • 21.01.2019. 11:00

Sir Sunce Prijedora zajednički izrađuju đaci i profesori

Malo koji grad ima svoje sunce. Međutim, Prijedor ga ima. "Sunce Prijedora" čuveni je polutvrdi, masni sir kojeg zajedno prave učenici i profesori prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole. Svojim kvalitetom proslavio je ovu obrazovnu ustanovu.

Foto: Gordana Vila
  • 509
  • 71
  • 0

Malo koji grad ima svoje sunce. Međutim, Prijedor ga ima. "Sunce Prijedora" čuveni je polutvrdi, masni sir kojeg zajedno prave učenici i profesori prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole. Svojim kvalitetom proslavio je ovu obrazovnu ustanovu.

Sir "Sunce Prijedora" – školski gurmanski specijalitet

Liči na sunce, zato se po njemu i zove. Zbog ovog sira mnogi kupci jedva su dočekali početak drugog polugodišta, kako bi kupili nove zalihe ovog školskog gurmanskoj specijaliteta.

Tokom proteklih praznika, malo koje domaćinstvo u Prijedoru na punom stolu, nije imalo čuveni sir “Sunce Prijedora”, nastao u prijedorskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Poseban je po tome što ga zajednički prave đaci i profesori.

Ovaj polutvrdi, masni sir nastao je na časovima praktične nastave u ovoj školi, a cilj je da đaci i profesori zajednički naprave kvalitetan proizvod, koji će moći plasirati na tržište. Kao sirovinu koriste mlijeko sa prijedorskih farmi, a tokom nastanka, spojili su lijepo i korisno, djeca uče kako napraviti kvalitetan sir, a to kasnije mogu primijeniti i u svojim domaćinstvima.

Polutvrdi masni sir

"Između ostalog, sirovinu, odnosno grušano, domaće mlijeko, zajedno sa surutkom presipamo u kalupe s otvorima kako bi ta surutka mogla izaći i kako bi se te čestice gruša lijepo skupile. Nakon kalupljenja slijedi presovanje. Sir okrećemo svaka dva sata kako bi se dobila fina i glatka površina. Nakon toga  slijedi soljenje, odnosno sir se  stavlja u salamuru, odnosno rastvor vode i soli i u njoj stoji oko 24 sata. Nakon toga se vadi i slijedi period zrenja", kaže učenica smjera prehrambeni tehničar u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru, Kristina Mičić.

Sir "Sunce Prijedora" nastao prema italijanskoj recepturi

Budući prehrambeni tehnolozi usavršili su znanje i primijenili savremenu tehnologiju. Međutim, sir "Sunce Prijedora" nije nastao prema domaćem, nego prema receptu iz italijanskog grada Trenta.

"Išli smo u Italiju i kod njih naučili sve tajne važne za nastanak ovog sira. Italijani su zaista čuveni po sirevima i veliki su stručnjaci u toj oblasti, tako da smo od njih naučeno, primijenili kod nas Našem siru dali smo i posebno ime "Sunce Prijedora", što je karakteristično za ovo naše podneblje", kaže  profesor stručnih predmeta i praktične nastave u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru, Marko Knežević.

Prave i sir sa začinima 

U ovoj školi sedmično naprave oko 30 kilograma sira. U zavisnosti od želja kupaca, osim klasičnog, prave i sireve sa začinima, poput origana ili ljute paprike.

Zrenje sira traje oko dva mjeseca

A kada se sir napravi, odnosi se u komoru na sušenje i zrenje.

"Zrenje sira može da traje oko dva mjeseca, s tim da sir već nakon mjesec i po  može da se koristiti za ishranu. Cijena sira po kilogramu je 10 KM, a ko god ga kupi jednom, najčešće se vraća po još", kaže Knežević.   

Za sada, ovaj sir prodaje se samo u školi, a najčešći kupci su Prijedorčani, posebno roditelji učenika. Zarađeni novac se vraća školi i ponovo ulaže u nabavku sirovine i dalji razvoj praktične nastave na koju su veoma ponosni u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Sedmično naprave 30 kg sira

Sir "Sunce Prijedora" ima i onu drugu stranu, značajno promoviše domaću gastronomiju, turizam, ali i grad. Lista kupaca koji već sada čekaju na sir je duga, jer je raspust učinio da se umanje zalihe. Zbog toga, siroljupci jedva čekaju na nove količine ovog ukusnog gastronomskog specijaliteta.


Tagovi

Sunce Prijedora Sir Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor Kristina Mičić Marko Knežević Talijanska receptura


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.