Pretraga tekstova
Sir iz mijeha je najvjerovatnije najstariji način pravljenja sira u ljudskoj istoriji, a mali proizvođači iz Hercegovine, Turske, Libana i Crne Gore i dan danas čuvaju od nestanka ovo veliko kulturno i prehrambeno naslijeđe.
U okviru Slow Food tradicionalnog festivala "Cheese" u malom mjestu Bra u Italiji koji je ove godine u 5 dana privukao rekordnih 300.000 posjetilaca, održana je konferencija praćena degustacijom o sirevima iz mijeha iz Bosne i Hercegovine, Turske i Libana, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede RS.
Na Konferenciji o sirevima iz mijeha iz Bosne i Hercegovine je učestvovala Slavica Samardžić, koja je ovom prilikom istakla da većina ljudi uzima zdravo za gotovo jelo koje jede i da niko zapravo ne misli na napor koji stoji iza njega, na žrtvu koju su proizvođači dali da bi održali određene tradicije.
"Moramo promijeniti zajedničko mišljenje i zaštititi proizvođače koji i dalje prave ovaj izvanredan proizvod. Zahvaljujući radu koji je poslednjih godina uradila i Slow Food, mentalitet se mijenja i sve je više ljudi koji su zainteresovani za ovaj sir", istakla je Samardžićeva.
Sir iz mijeha je najvjerovatnije najstariji način pravljenja sira u ljudskoj istoriji, a mali proizvođači iz Hercegovine, Turske, Libana i Crne Gore i dan danas čuvaju od nestanka ovo veliko kulturno i prehrambeno naslijeđe.
Ovaj sir u našoj zemlji može težiti i do 90 kilograma.
Tagovi
Sir iz mijeha Tradicionalni proizvod Slavica Samardžić
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Strna žita...foto: Bojan K.