Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja Irana i BiH
  • 19.04.2017. 19:30

Šansa za izvoz mesa i ljekovitog bilja u Iran?

Iranske kompanije zainteresirane su za crveno i bijelo meso te ljekovito bilje iz BiH.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 836
  • 57
  • 0

Bosna i Hercegovina i Iran mogu u narednom periodu poboljšati saradnju u oblasti poljoprivrede pogotovo zato što postoji interes iranskih kompanija za crveno i bijelo meso te ljekovito bilje iz BiH, istaknuto je na današnjem sastanku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Mahmouda Heidarija.

"BiH ima velike komparativne prednosti kada je riječ o poljoprivredi, a znamo od kojeg je značaja proizvodnja hrane danas u svijetu. Za naše poljoprivrednike mnogo bi značilo ukoliko napravimo iskorak i povećamo robnu razmjenu između dvije zemlje", rekao je ministar Dedić.

Ministar Dedić je podsjetio da BiH ima velike potencijale u proizvodnji crvenog i bijelog mesa.

"U obje oblasti možemo širiti kapacitete. Ono što je također važno jeste da BiH ima proizvođače sa halal i drugim certifikatima koji su garancija kvaliteta. Nastojat ćemo naše proizvođače povezati sa iranskim tržištem", istakao je Dedić.

Veliko iransko tržište

Ambasador Heidari je poručio da će učiniti sve da se BiH i Iran što bolje povežu u oblasti poljoprivrede.

"Više kompanija iz Irana izrazilo je interes za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz BiH. Ukoliko proizvodi iz BiH budu konkurentni, Iran će dati prednost tim proizvodima u odnosu na druge zemlje. Iransko tržište je veliko jer naša zemlja ima preko 80 miliona stanovnika i spremni smo uložiti dodatne napore na jačanju ekonomskih odnosa i povećanju robne razmjene", kazao je Heidari.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o mogućnostima dodatne saradnje Irana i BiH u oblasti trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, razmjene znanja i iskustava, kao i međusobnom povezivanju privrednika dvije zemlje, navodi se na stranici Federalnog ministarstva poljoprivredi.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Iran Meso Izvoz Saradnja Ljekovito bilje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.