Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 22.03.2022. 17:00

Sankcije: Rusi strahuju od zaplijene pošiljki biljnih ulja

Izvoz ove vrste robe željeznicom prema baltičkim zemljama je pod znakom pitanja zbog rizika od zaplijene imovine. Ista situacija je sa stranim brodovima koji nemaju garancije da uđu u ruske luke.

Foto: Depositphoto/Ashtray25
  • 383
  • 106
  • 0

Unija proizvođača masnoće i ulja Rusije potvrdila je da se suočava sa problemom izvoza ovih proizvoda, a uslijed sukoba koji traju u Ukrajini.  

Rusija je 2021. godine izvezla rekordne količine koje su premašile 7,5 miliona tona, vrijednosti više od 7 milijardi dolara.

Stopiran izvoz prema baltičkim zemljama

Izvoz ove vrste robe željeznicom prema baltičkim zemljama je pod znakom pitanja zbog rizika od konfiskacije, odnosno zaplijene imovine, navodi apk-inform. Ista situacija je sa stranim brodovima koji nemaju garancije da uđu u ruske luke. Mikhail Maltsev, izvršni direktor Unije, je istakao da su rizici naplate osiguranja zbog konfiskacije izuzetno veliki.

Veliki problem su nedostatak finansiranja nabavke sirovina i logistika. Kupovina uljarica je skoro paralizovana, a banke ne daju kredite.

Kupovina uljarica je skoro paralizovana (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Trenutno je industriji potrebno 150 miliona rubalja kreditnih sredstava i 30 miliona rubalja državne podrške.

Maltsev je izjavio da je u 2021. godini ova industrija dobila na vrijednosti zbog snažnog rasta cijena na svjetskom tržištu. Realna proizvodnja proizvoda od masti i ulja do kraja godine pala je za sedam posto zbog manje žetva suncokreta u 2020. i špekulativnog obuzdavanja prodaje uljarica novog roda od strane poljoprivrednih proizvođača na početku 2021./2022. sezone.

Cijene ulja će rasti

Rusija i Ukrajina čine do 80 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja. Stoga ne čudi da su poremećaji u isporuci poljoprivrednih sirovina iz tih zemalja posljednjih sedmica doveli do panike na svjetskom tržištu. Cijena suncokretovog, a onda i drugih ulja - sojinog, repičinog i dr., oborile su historijske rekorde, a više su za trećinu, navodi oilworld.ru.

Cijene svih ulja obaraju historijske rekorde (Foto: Depositphoto/branex)

Navode kako je nemoguće danas reći kakvu će žetvu uljarica ukrajinski poljoprivrednici moći požnjeti ove godine, a te će količine vjerojatno ostati unutar zemlje. Istovremeno, Rusija, kao najbliži konkurent Ukrajini, neće moći nadomjestiti količine koje budu nedostajale. Globalna neravnoteža na tržištu ove robe dovest će do dugoročnog rasta cijena svih vrsta biljnih ulja u svim zemljama. 


Tagovi

Ulje Izvoz ulja Mast Tržište masti Rusija Ruski izvoz Sankcije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.