Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosansko-podrinjski kanton
  • 20.06.2017. 10:00

Sanitarni inspektori će odmah izdavati prekršajne naloge

Zbog loše situacije i mnogi nepravilnosti na području BPK Goražde najavljuju pojačanu kontrolu sanitarne inspekcije.

Foto: Pixabay/Karamo
  • 666
  • 39
  • 0

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Midhat Hadžiomerović najavio je da će od kraja juna, odnosno od početka jula na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započeti pojačana kontrola sanitarne inspekcije.

Ovom prilikom je istaknuto da je poslove iz nadležnosti sanitarne inspekcije na prostoru BPK Goražde u proteklom periodu obavljala Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Bez izvršioca dvije godine

"U tom području mi nismo imali izvršioca skoro neke dvije godine. Ima dosta situacija koje trebamo ispravljati i popravljati i dovoditi u zakonske okvire i to će nam sada permanentno biti prioritet", kazao je direktor.

Kada je riječ o uočenim nepravilnostima na koje je ukazivala Federalna uprava ili, u određenim slučajevima, predstavnici kantonalne inspekcije, u dosta slučajeva radilo se o robi s isteklim rokovima trajanja, mada je bilo nepravilnosti i u ostalim segmentima koje pokriva sanitarna inspekcija.

"Vršen je i nadzor nad kliconoštvom, jer smo u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo imali informacije. Što se tiče toga, veliki je pad broja pregleda. Situacija na terenu uopšte nije onakva kakva bi trebala biti, a imamo i prekršajne naloge Federalne uprave", kazao je Hadžiomerović.

Bolje spriječiti nego liječiti

Iz svih ovih razloga, rad sanitarne inspekcije će u budućem periodu biti intenziviran.

"Pored obavijesti i prijava, mi ćemo i sami raditi veliki dio posla. Uključit će se i sanitarni, veterinarski, a po potrebi i ostali inspektori. Radit ćemo u radnjama i ugostiteljskim objektima, a isto tako ćemo vršiti kontrolu prilikom samog prevoza, jer je dosta efikasnije preduprijediti da se roba ne distribuira na više različitih tačaka i punktova, gdje poslije imamo probleme oko povlačenja robe", kazao je Hadžiomerović.

On je ujedno upozorio na potrebu poštivanja pravila i propisa iz ove oblasti, prvenstveno radi zaštite zdravlja građana.

"Ovom prilikom mogu najaviti da nećemo ići sa preventivnim i korektivnim mjerama, već da ćemo u svim slučajevima izdavati prekršajne naloge", ističe direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Foto: Pixabay/Karamo


Tagovi

Midhat Hadžiomerović Federalna uprava za inspekcijske poslove Istekao rok trajanja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.