Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarska stanica Bugojno
  • 13.11.2018. 14:30

Sanel Alagić: Da bismo osigurali mlijeko ekstra klase, ono mora proći nekoliko analiza

Lokalni farmeri moraju osigurati higijenske uslove, potvrde da su farme slobodne od bruceloze, tuberkuloze, mastitisa. To su ključne stvari – status stada, nadzor farme, ističe doktor veterine Sanel Alagić iz Veterinarske stanice Bugojno

Foto: Pixabay/Ehrecke
  • 371
  • 21
  • 0

Veterinarska stanica Bugojno je osnovana 1950. godine, te je sa skoro 70 godina tradicije, prva adresa bugojanskih farmera za savjet i podršku. 

Doktor veterine Sanel Alagić iz Veterinarske stanice Bugojno, kada govori o izazovima u mljekarstvu ističe kako nedostaje edukacije oko proizvodnje kvalitetne hrane, rasnog sistemskog uzgoja i slično. 

"Imamo izazov sa usitnjenim posjedima, što u najmu, što u vlasništvu. Državno zemljište prerasta u korov, umjesto da ponudimo sistem koji bi ohrabrio kooperante da na njemu uzgajaju kukuruz, travu, stočnu hranu. Vjerujem da je to važna tačka na koju moramo obratiti pažnju u budućnosti", kaže Alagić.

Izazovi pred mljekarima u regiji su veliki. U saradnji sa Veterinarskom stanicom Bugojno, lokalni farmeri ispunjavaju sve uslove kako bi odgovorile na zahtjeve Evropske unije. "Moraju osigurati higijenske uslove, potvrde da su farme slobodne od bruceloze, tuberkuloze, mastitisa. To su ključne stvari – status stada, nadzor farme. Naprimjer, da bismo mi osigurali mlijeko ekstra klase, ono mora proći nekoliko analiza. Veterinarski zavod Bihać uzima uzorke i kontroliše stanje po farmeru, zatim radimo kontrolu skupnog uzorka mlijeka, a postoji i službeno uzorkovanje preko Ministarstva. Konačno, tu su i mljekare koje rade internu kontrolu", dodaje Alagić otkrivši kako su kroz podršku USAID/Sweden FARMA II Projekta uspjeli osposobiti kooperante, dodijeliti rosfraj kante za nošenje mlijeka, obezbijediti im CMT – mastitis testove, te im omogućiti da sami vrše kontrole. 

"Također, osigurali smo im dezinfekcijska sredstva, prskalice. Radimo na tome da fameri dobiju najbolju uslugu te samo kroz pravu komunikaciju i kontrolu na terenu možemo garantovati kvalitetu i visoke higijenske standarde. Brinući o farmerima, brinemo o potrošačima", zaključuje Alagić.


Tagovi

Veterinarska stanica Bugojno Sanel Alagić Kvalitet mlijeka Zahtjevi EU


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.