• Humanitarna pomoć
  • 11.08.2020. 15:00

Šalju 50.000 tona brašna za pomoć Libanonu

Nakon što je u stravičnoj eksploziji stradao glavni silos u luci Bejrut, organizacije UN-a im šalju brašno kako bi osigurale hranu za tamošnje stanovništvo.

Foto: Jumpstory
  • 51
  • 11
  • 0

Nakon što je u eksploziji uništen glavni silos u luci Bejrut, u kojemu je bilo uskladišteno 15.000 tona žitarica, Libanonu je ostalo zaliha pšenice za manje od mjesec dana.

U izvješću Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) rečeno je da će Svjetski program za hranu (WFP) poslati 50.000 tona pšeničnog brašna. 

Podsjećamo, libanonski ministar gospodarstva Raoul Nehme je kazao da imaju dovoljno brašna da izbjegnu najgore. "Nema krize u vezi kruha ili brašna", napomenuo je prošle sedmice. "Imamo dovoljno brodica na putu da dugoročno pokrijemo potrebe građana Libanona za tim namirnicama", tvrdio je.

U eksploziji stradao glavni silos, a Libanonu ostalo zaliha pšenice za mjesec dana?

Otkrio je i kako su im potrebne rezerve pšenice za najmanje tri mjeseca kako bi se stvorili uslovi sigurnosti hrane.

Kako otkriva reuters, libanonska vlada nije provela strateško skladištenje žitarica prije prošlosedmične eksplozije u glavnoj luci, a sve zalihe uništene su u stravičnoj eksploziji silosa.

Za šokantnu eksploziju u Libanonu krivo umjetno đubrivo?

Procjenjuje se da su rezerve brašna pokrivale potrebe tržišta za šest sedmica, a tu će im namirnicu organizacije poslati "za stabilizaciju nacionalne opskrbe i osiguravanja nedostatka hrane u toj zemlji".

Početna isporuka od 17.500 tona trebala bi stići u Bejrut u narednih 10 dana kako bi se pekarama osigurala sirovina na mjesec dana“, navodi se u izvještaju.  


Tagovi

Bejrut Libanon Brašno Humanitarna pomoć WFP OCHA


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.