Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agencija za sigurnost hrane
  • 01.08.2016. 16:00

S tržišta povučen voćni koktel zbog GMO papaje

Zbog sadržaja genetski modificirane papaje s tržišta je povučen voćni koktel "Fruchtcocktail mit Maracujasaft, leicht gezuckert".

Foto: fsa.gov.ba
  • 237
  • 10
  • 0

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima započela je povlačenje i opoziv sa tržišta proizvoda "Fruchtcocktail mit Maracujasaft, leicht gezuckert", pakovan u limenci od 425 grama, broj lota: CFCL01BO 2108 bzw. GFCPB 21517330715, sa oznakom "najbolje upotrijebiti do: 31/12/2018", a prodaje se pod robnom markom "iska Qualität".

Kako navode iz Agencije, radi se o voćnom koktelu za koji je laboratorijskim analizama u Kasselu, Njemačka, utvrđeno da sadrži genetski modificiranu papaju, koja nije odobrena za stavljanje na tržište Bosne i Hercegovine, kao ni Evropske unije. Proizvod je u Bosnu i Hercegovinu uvezen iz Njemačke, a zemlja porijekla je Tajland.

Vratite proizvod i zatražite povrat naknade

Navedene aktivnosti provode se na osnovu obavijesti koju je Agencija dobila kao kontakt tačka Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF).

Prema raspoloživim informacijama, proizvod ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača. Međutim, obzirom da nema odobrenje za stavljanje na tržište Bosne i Hercegovine, preporučujemo potrošačima koji su eventualno u posjedu istoga da proizvod vrate subjektu u poslovanju sa hranom kod kojega su ga kupili, te da iskoriste zakonsko pravo na naknadu za povrat proizvoda.

Nakon prijema povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa Agencija će obavijestiti potrošače o rezultatima navedenih aktivnosti.

Foto: fsa.gov.ba


Tagovi

Agencija za sigurnost hrane Povlačenje proizvoda Voćni koktel GMO papaja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.