Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije
  • 02.12.2015. 10:30

Rusija zabranjuje uvoz turskog voća i povrća

Rusija će zabraniti uvoz voća i povrća iz Turske, a iz Moskve poručuju da je ovo samo prvi korak i da sankcije mogu biti proširene.

Foto: depositphotos.com
  • 92
  • 3
  • 0

Rusija je donijela odluku o zabrani uvoza voća i povrća iz Turske, a prema najavi podpredsjednika ruske Vlade, Arkadija Dvorkoviča, očekuje se da će odluka stupiti na snagu za nekoliko tjedana.

Prije nekoliko dana ruski je ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev najavio proširenu kontrolu proizvoda koji se uvoze iz Turske, a kao razlog naveo je nepoštivanje sanitarnih normi jer su u tim proizvodima pronađene zabranjene supstance poput prekomjernih količina pesticida i nitrata. Turska je jedan od najvećih snabdjevača Rusije voće i povrćem, pa bi ovo u konačnici, ukoliko potraje duže vrijeme, moglo prerasti u veći problem.

Postoji mogućnost proširenja sankcija

Prema riječima ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, ovo bi mogao biti tek prvi korak, a mogućnost proširenja sankcija u budućnosti postoji, ovisno o nastavku razvoja situacije između ove dvije zemlje. Osim proširenja popisa roba koje se uvoze iz Turske, spominje se i popis osoba iz Turske kojima će u Rusiju biti zabranjen ulaz, kao i niz drugih mjera kojima bi se mogla ograničiti suradnja ove dvije zemlje.

Rusija je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 2014. godini iz Turske uvezla prehrambenih proizvoda u vrijednosti 1,7 milijardi dolara, a najviše se uvoze citrusi, paradajz, grožđe, suncokret, voće, povrće, konditorski proizvodi i svježa riba.

Za sada nema zabrane za industrijsku robu

U ovom trenutku nema najava o uvođenju zabrana na industrijsku robu. Ipak, ruski podpredsjednik Vlade Igor Šuvalov, najavio je da će sa početkom iduće godine, turskim građevinskim kompanijama trebati specijalne dozvole koje će izdavati ruska vlada, a koje će se odnositi na zaključivanje novih ugovora na teritoriju Rusije.

Podsjetimo, rusko-turski odnosi naglo su zahladnjeli nakon što je Turska prije nekoliko dana srušila ruski vojni avion na rusko-sirijskoj granici.

Foto: depositphotos.com; voromin-76


Tagovi

Rusija Turska Zabrana uvoza Voće i povrće Sankcije Dmitrij Medvedev Specijalne dozvole Arkadij Dvorkovič Sanitarne norme