• Zaštita podrijetla
  • 10.08.2020. 18:00

Rumunjsko vino Adamclisi zaštićeno oznakom izvornosti

Evropska komisija odobrila je zahtjev za uvrštavanje rumunjskog vina Adamclisi u registar proizvoda Zaštićene oznake izvornosti (ZOI).

Foto: Depositphotos/gustavofrazao
  • 26
  • 3
  • 0

Evropska komisija odobrila je zahtjev za uvrštavanje vina Adamclisi iz Rumunjske u registar proizvoda Zaštićene oznake izvornosti (ZOI).

Zahtjev je predan još u martu 2016., a odobren je krajem jula ove godine. Tako je sada uvršteno na popis od njih 1.170 koja već nose ovu oznaku. 

Vina proizvedena pod imenom "Adamclisi" mogu biti bijela, crvena ili rose, a dolaze s područja sa dugom tradicijom u uzgoju vinove loze u regiji Dobrudža u istočnoj Rumunjskoj, između Crnog mora i Dunava. Proizvode se u okrugu Constanța, u blizini sela Adamclisi, Abrud, Hațeg, Urluia i Zorile.

Vina su uglavnom voćne arome

Kako se pojašnjava u odluci Evropske komisije, bijela vina su uravnotežena, imaju dobru kiselost, intenzivan aromatski profil i kompleksan cvjetni buke; boje su od svijetlo žute preko žute sa nijansama zrele pšenične slame do žutozelene.

Francuska vlada povećala potporu za vinare na 250 miliona evra

Arome obuhvaćaju raznoliko tropsko voće, među kojima dominiraju citrusi, a posebno crvena naranča, u kombinaciji sa intenzivnim aromama banane i ananasa te ogrozda, grejpfruta i cvijeta bazge.

Ružičasta vina, u različitim tonovima boje, od svijetlo do intenzivno ružičaste, odlikuju se vrlo dobrim sadržajem vinske kiseline, koja im daje posebnu svježinu i naglašava njihove specifične arome. Akumuliranjem velike količine antocijanina nastaju vina sa blagim notama ruže koja imaju okus trešnje i crvene naranče, sa intenzivnim tonovima bijelog ribiza. 

Crna se odlikuju intenzivnom bojom, koja je tamno crvena dok je mlado i rubin-crvena tijekom kratkog vremena starenja, te akumulacijom šećera, antocijanina i polifenola, čime nastaje kombinacija čimbenika pogodna za proizvodnju ekstraktnih vina.

Imaju aromu šumskog voća, posebno prezrelih borovnica, badema i gorkih crnih trešanja, u kombinaciji sa začinima kao što su crni i zeleni papar, blago prodimljene suhe šljive sa bukeom svježe pokošenog sijena i naglašenim bukeom crnog ribiza, a sve to sa baršunastim taninima u pozadini.

Specifikaciju proizvoda pronađite ovdje.

Proizvodnja vina dopuštena je od treće godine proizvodnje grožđa kako bi se očuvala specifičnost ZOI-a Adamclisi, što rezultira vinima sa dobrom akumulacijom šećera, antocijanina i polifenola i ujednačenom alkoholnom jakosti od 12,5 % do 13 % vol.

Vrsta tla (depoziti lesa, karbonati povoljni posebno za crna vina) sa vremenom je omogućila specifično održavanje vinograda, a u posljednje vrijeme tome je pridodan i certificirani sadni materijal prilagodljiv pedoklimatskim uvjetima na području Adamclisija, tj. plemke visokoproduktivnih klonova na podlogama sa velikom otpornošću na vruća i suha ljeta i hladne zime sa snažnim vjetrovima, stoji između ostalog u opisu. 

Visoravni u tom dijelu Rumunjske imaju tlo bogato željezom i magnezijumom, a više od 1.800 sati sunca godišnje utječe na rast i raniju zrelost. U grožđu se nakuplja više polifenola i antocijanina pa tako nastaju vina koja su uglavnom voćne arome.


Tagovi

Adamclisi PDO Rumunjska Oznaka podrijetla Vino


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.