• Arsen u ribi
  • 06.11.2018. 12:30

RS: Zabranili uvoz i uništili preko 11 hiljada konzervi sardina

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "Institutu za javno zdravstvo" Republike Srpske, a koja je potvrdila rezultate prve analize.

Foto: Pixabay/monicore
  • 589
  • 43
  • 0

Republička inspekcija za hranu je zbog povećanog sadržaja arsena zabranila uvoz pošiljke sardina u biljnom ulju "SARA" 150 grama upotrebljivo do 27.07.2023. godine, porijeklom iz Indonezije, u količini od 11.271 konzervi.

Prilikom pregleda pošiljki hrane iz uvoza, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje navedene pošiljke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja sadržaja teških metala i histamina. Na osnovu rezultata analize koju je izvršio Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" utvrđen je povećan sadržaj arsena, na osnovu čega je ocijenjeno da pošiljka ne zadovoljava parametre propisane Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "Institutu za javno zdravstvo" Republike Srpske, a koja je potvrdila rezultate prve analize jer je utvrđeno prisustvo arsena u količlini od 3,24 mikrograma po kilogramu, dok je referentna vrijednost 3 mikrograma po kilogramu. Sporna pošiljka uništena je pod nadzorom inspekcije.


Tagovi

Arsen u ribi Uništena pošiljka Sardine Konzerva Teški metali Histamin Arsen


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi