Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeno geografsko porijeklo
  • 11.11.2017. 11:00

Romanijski skorup kajmak postaje brend

Žig proizvoda kojega dodjeljuje Institut za intelektualno vlasništvo BiH košta 12.000 KM, a zahvaljujući tom žigu, ovaj će kajmak na tržištu postići bolju cijenu i biti zaštićen od nelojalne konkurencije.

Foto: Facebook/Biotechncon
  • 1.056
  • 82
  • 0

Brendiranje romanijskog skorup-kajmaka traje više od deset godina jer to zahtijeva značajna finansijska sredstva. Žig proizvoda kojega dodjeljuje Institut za intelektualno vlasništvo BiH košta 12.000 KM, a zahvaljujući tom žigu, ovaj će kajmak na tržištu postići bolju cijenu i biti zaštićen od nelojalne konkurencije.

Opštine Rogatica, Sokolac i Han Pijesak nedavno su potpisale sporazum kojim su se obavezale da će svaka uplatiti po 4.000 maraka za troškove dobijanje žiga. Na žigu će se nalaziti i zaštitni znak, stilizovana kačica u kojoj se odlaže kajmak, čuva i iznosi na prodaju.

Poznat širom regiona i Evrope

S obzirom na to da je riječ o proizvodu visokog kvaliteta, na tržištu je romanijski skorup-kajmak veoma tražen, pa je tako stigao i do Zagreba, Dubrovnika, Ljubljane, Beograda, Podgorice i mnogi drugih gradova širom regiona i Evrope, navodi glassrpske.

Zlouparaba romanijskog kajmaka

Problem je nastao jer se pod nazivom romanijski često nudio i kajmak iz drugih krajeva lošijeg kvaliteta i drugačijeg svojstva, čime je obaran ugled autohtonog romanijskog kajmaka. Kako je ova zloupotreba sve više uzimala maha, rodila se ideja da bude zaštićeno geografsko porijeklo ovog proizvoda i na taj način spriječena njegova zloupotreba i podignuta konkurentnost na tržištu.

Na tom putu još 2014. osnovano je i Udruženje proizvođača "Romanijski skorup-kajmak", koje pokriva opštine Han Pijesak, Sokolac i Rogaticu. Početkom februara ove godine doneseno je rješenje kojim se priznaje ime porijekla "romanijski skorup-kajmak".

Osposobljavanje žena

"To je samo jedan dio obaveza na putu do zvaničnog brendiranja ovog proizvoda", priča Jelena Vlačić, viša samostalna stručna savjetnica pri sokolačkom Resoru za pružanje stručnih usluga.

Potrebno je i da se članice Udruženja proizvođača registruju kod Instituta za intelektualno vlasništvo i da bude pružena podrška proizvođačima u standardizaciji proizvodnje, nabavci opreme i pribora. Mora se više učiniti i na osposobljavanju žena u vezi sa zdravstvenom ispravnosti mlijeka, a time i kajmaka, kao i na marketingu i plasmanu zaštićenog proizvoda. Pažnju treba posvetiti i izgradnji koliba za razlijevanje mlijeka i koliba u kojim će biti prodavan skorup-kajmak.

Dimljenje prilikom kajmačenja

Inače, romanijski skorup-kajmak se pravi od varenog kravljeg, ovčijeg ili miješanog kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka, sadrži u prosjeku više od 85 posto masti u suvoj materiji i oko osam odsto proteina. Specifičnost mu daje dimljenje u procesu kajmačenja mlijeka, tako da su aroma, miris i ukus zrelog kajmaka još istaknutiji. Trenutna cijena kilograma ovog kajmaka je oko 20 maraka.

Foto: Facebook/Biotechncon


Tagovi

Jelena Vlačić Kajmak Romanijski skorup kajmak Brend Zaštićeno geografsko porijeklo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]