Žig proizvoda kojega dodjeljuje Institut za intelektualno vlasništvo BiH košta 12.000 KM, a zahvaljujući tom žigu, ovaj će kajmak na tržištu postići bolju cijenu i biti zaštićen od nelojalne konkurencije.
Brendiranje romanijskog skorup-kajmaka traje više od deset godina jer to zahtijeva značajna finansijska sredstva. Žig proizvoda kojega dodjeljuje Institut za intelektualno vlasništvo BiH košta 12.000 KM, a zahvaljujući tom žigu, ovaj će kajmak na tržištu postići bolju cijenu i biti zaštićen od nelojalne konkurencije.
Opštine Rogatica, Sokolac i Han Pijesak nedavno su potpisale sporazum kojim su se obavezale da će svaka uplatiti po 4.000 maraka za troškove dobijanje žiga. Na žigu će se nalaziti i zaštitni znak, stilizovana kačica u kojoj se odlaže kajmak, čuva i iznosi na prodaju.
S obzirom na to da je riječ o proizvodu visokog kvaliteta, na tržištu je romanijski skorup-kajmak veoma tražen, pa je tako stigao i do Zagreba, Dubrovnika, Ljubljane, Beograda, Podgorice i mnogi drugih gradova širom regiona i Evrope, navodi glassrpske.
Problem je nastao jer se pod nazivom romanijski često nudio i kajmak iz drugih krajeva lošijeg kvaliteta i drugačijeg svojstva, čime je obaran ugled autohtonog romanijskog kajmaka. Kako je ova zloupotreba sve više uzimala maha, rodila se ideja da bude zaštićeno geografsko porijeklo ovog proizvoda i na taj način spriječena njegova zloupotreba i podignuta konkurentnost na tržištu.
Na tom putu još 2014. osnovano je i Udruženje proizvođača "Romanijski skorup-kajmak", koje pokriva opštine Han Pijesak, Sokolac i Rogaticu. Početkom februara ove godine doneseno je rješenje kojim se priznaje ime porijekla "romanijski skorup-kajmak".
"To je samo jedan dio obaveza na putu do zvaničnog brendiranja ovog proizvoda", priča Jelena Vlačić, viša samostalna stručna savjetnica pri sokolačkom Resoru za pružanje stručnih usluga.
Potrebno je i da se članice Udruženja proizvođača registruju kod Instituta za intelektualno vlasništvo i da bude pružena podrška proizvođačima u standardizaciji proizvodnje, nabavci opreme i pribora. Mora se više učiniti i na osposobljavanju žena u vezi sa zdravstvenom ispravnosti mlijeka, a time i kajmaka, kao i na marketingu i plasmanu zaštićenog proizvoda. Pažnju treba posvetiti i izgradnji koliba za razlijevanje mlijeka i koliba u kojim će biti prodavan skorup-kajmak.
Inače, romanijski skorup-kajmak se pravi od varenog kravljeg, ovčijeg ili miješanog kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka, sadrži u prosjeku više od 85 posto masti u suvoj materiji i oko osam odsto proteina. Specifičnost mu daje dimljenje u procesu kajmačenja mlijeka, tako da su aroma, miris i ukus zrelog kajmaka još istaknutiji. Trenutna cijena kilograma ovog kajmaka je oko 20 maraka.
Foto: Facebook/Biotechncon
Tagovi
Autorica