Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šećera
  • 17.10.2022. 18:00

Rekordne cijene šećera najviše prijete malim proizvođačima slatkiša i grickalica?

Visoke cijene energenata, ekstremna suša i manje zasijanih površina uticale su na povećanje cijene slatke namirinice

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 108
  • 15
  • 0

Rekordne cijene šećera su za tri puta veće u odnosu na isto vrijeme prošle godine, što još više doprinosi rastućoj inflaciji i prehrambenoj krizi. 

Ovome su doprinijele ekstremne vremenske prilike i rast cijene energenata. Trgovci šećerom i stručnjaci u industriji kažu da se cijene rafiniranog bijelog, na spot tržištu kreću na oko 1.050 eura po toni, što je njihov najviši nivo do sada, piše Reuters

Tržište šećera u krizi

Porasli su i iznosi na svjetskom tržištu, ali ne toliko drastično kao na evropskom.

"Na tržištu šećera je kriza", rekla je generalna direktorica udruženja konditorske industrije EU Caobisco, Muriel Korter. Istakla je da strahuju da bi se kompanije, a posebno male i srednje, uskoro mogle suočiti s teškim izborom privremenog zaustavljanja ili smanjenja proizvodnje.

Cijene ovog proizvoda su pod visokim uticajem cijena energenata. Proizvodnja je među energetski najintenzivnijim industrijama i posebno je zavisna o gasu koji košta za oko 700 posto više u odnosu na početak godine, jer su smanjenje isporuke iz Rusije.

Prerada repe zavisna je o gasu (Foto: R. Prusina)

Gubitak konkurentnosti 

U Evropi ova prehrambena namirnica dostiže rekordne iznose svih vremena, upozorio je konsultant i bivši predsjednik ASSUC, udruženja trgovaca šećerom u Evropi, Julian Price"Fabrike prerađuju šećernu repu na prirodni gas, a pogledajte gdje su cijene plina", komentirao je. 

Njemačka asocijacija konditorske industrije BDSI je navela da se Njemačka, najveći proizvođač slatkiša i grickalica u EU, nalazi u opasnosti da izgubi svoju konkurentnost i na međunarodnom i na evropskom tržištu.

Evropska komisija očekuje da će proizvodnja šećera pasti za 6,9 posto u sezoni 2022/2023. na 15,5 miliona tona nakon pada površina i ekstremne ljetne suše. Istovremeno će potrošnja porasti znatno iznad ovih nivoa za 16,6 miliona tona.

Dva najveća francuska proizvođača, Tereos i Cristal Union, ranije su započeli kampanju ove sezone, zbog mogućih vladinih energetskih ograničenja ove zime ako se nestašica gasa pogorša.


Tagovi

Šećer Cijena šećera Tržište šećera Konditorska industrija Rekordne cijene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !