Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski izvoz
  • 19.02.2016. 09:00

Rekordan izvoz europske poljoprivrede

U prošloj su godini zemlje EU dostigle rekordnu vrijednost izvoza od 129 milijardi eura, što je povećanje od 6 posto u odnosu na 2014. godinu.

  • 138
  • 11
  • 0

U prošloj su godini zemlje EU dostigle rekordnu vrijednost izvoza od 129 milijardi eura, što je povećanje od 6% u odnosu na 2014. godinu. Podaci kažu kako su vrijednosti izvoza u 10 od 12 mjeseci premašile vrijednost istog mjeseca prethodne godine.

Najveći uspjeh postignut je na tržištima SAD-a (+18.5%) te Kine (+39%), koje su zamijenile Rusiju kao drugu izvoznu destinaciju za EU proizvode. Žitarice (+1.2 milijardi eura), vino (+835 milijuna eura) te alkoholna pića (+641 milijun eura) su najviše napredovale prema izvoznim tržištima.

Izvoz u plusu 16 milijardi eura

U isto vrijeme, ruski embargo na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda je došao do izražaja pri izvozu mlijeka u prahu i sira (-963 milijuna eura) te svježeg voća (-341 milijun eura). Kako se uvoz poljoprivrednih proizvoda u EU povećao na 113 milijardi eura - što je povećanje od 8.7%, izvoz iz EU je ipak bio u plusu od 16 milijardi eura, što je nešto manje nego u 2014. godini.

Najviše se izvozilo u SAD, Kinu i Japan

Najveće mjesečno povećanje izvoza ostvareno je prema SAD-u, Kini i Japanu, kao i nekim zemljama Srednjeg Istoka. Najveći napredak ostvarila je pšenica, povrće i svinjetina. S druge strane, izvoz je mlijeka u prahu smanjen. Najviše se povećao mjesečni uvoz iz Ukrajine, SAD-a i Australije. Uvoz se kave, čaja, pšenice, uljanih sjemenki i tropskog voća povećao, dok se smanjio za repu i šećernu trsku.


Tagovi

Alkohol Kina SAD Izvoz žitarica Europski izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."