Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski izvoz
  • 19.02.2016. 09:00

Rekordan izvoz europske poljoprivrede

U prošloj su godini zemlje EU dostigle rekordnu vrijednost izvoza od 129 milijardi eura, što je povećanje od 6 posto u odnosu na 2014. godinu.

  • 138
  • 11
  • 0

U prošloj su godini zemlje EU dostigle rekordnu vrijednost izvoza od 129 milijardi eura, što je povećanje od 6% u odnosu na 2014. godinu. Podaci kažu kako su vrijednosti izvoza u 10 od 12 mjeseci premašile vrijednost istog mjeseca prethodne godine.

Najveći uspjeh postignut je na tržištima SAD-a (+18.5%) te Kine (+39%), koje su zamijenile Rusiju kao drugu izvoznu destinaciju za EU proizvode. Žitarice (+1.2 milijardi eura), vino (+835 milijuna eura) te alkoholna pića (+641 milijun eura) su najviše napredovale prema izvoznim tržištima.

Izvoz u plusu 16 milijardi eura

U isto vrijeme, ruski embargo na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda je došao do izražaja pri izvozu mlijeka u prahu i sira (-963 milijuna eura) te svježeg voća (-341 milijun eura). Kako se uvoz poljoprivrednih proizvoda u EU povećao na 113 milijardi eura - što je povećanje od 8.7%, izvoz iz EU je ipak bio u plusu od 16 milijardi eura, što je nešto manje nego u 2014. godini.

Najviše se izvozilo u SAD, Kinu i Japan

Najveće mjesečno povećanje izvoza ostvareno je prema SAD-u, Kini i Japanu, kao i nekim zemljama Srednjeg Istoka. Najveći napredak ostvarila je pšenica, povrće i svinjetina. S druge strane, izvoz je mlijeka u prahu smanjen. Najviše se povećao mjesečni uvoz iz Ukrajine, SAD-a i Australije. Uvoz se kave, čaja, pšenice, uljanih sjemenki i tropskog voća povećao, dok se smanjio za repu i šećernu trsku.


Tagovi

Alkohol Kina SAD Izvoz žitarica Europski izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97