Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišne cijene
  • 21.08.2015. 15:00

Rastu cijene žitarica - mlijeko i ulje u bescjenje!

Cijene hrane na najnižoj razini u posljednjih šest godina!

  • 92
  • 33
  • 0

Cijene poljoprivrednih proizvoda pale su u lipnju na najnižu razinu u zadnjih šest godina, izvijestila je Svjetska organizacija za hranu FAO. Indeks cijena FAO u prosjeku je bio 164.6 bodova u lipnju, za 1.7 bodova ili 1% manje nego u lipnju i gotovo 40 bodova (19.4%) manje nego prijašnje godine.

Indeks cijena na internacionalnom tržištu promatra se za pet glavnih prehrambenih skupina: žitarice, meso, mliječni proizvodi, biljna ulja i šećer. Pad u cijenama hrane uzrokovan je padom cijena primarno mliječnih proizvoda i biljnih ulja.

Smanjena potražnja iz Kine, bliskog Istoka i Afrike

Prema FAO statistikama, indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 7.2% s obzirom na mjesec prije, upravo zbog niže potražnje iz Kine, bliskog Istoka i sjeverne Afrike, te povećanja EU proizvodnje mlijeka. Uvoz je u te zemlje znatno smanjen.

Cijene biljnih ulja su bile za 5.5% niže nego u lipnju, što je njihova najniža razina od lipnja 2009. FAO nagoviješta da je smanjenje primarno uzrokovano padom međunarodnih cijena palminog ulja zbog povećane proizvodnje u jugostočnoj Aziji.

Pale cijene mliječnih proizvoda i ulja

Nastavlja se slabljenje cijena sirove nafte, što je također imalo utjecaja na cijene biljnih ulja. Cijene mesa govedine i svinjetine, kao i peradi, ostale su stabilne. Sveukupni pad cijena ne odnosi se na cijene žitarica koje su također stabilne. Nepogodni vremenski uvjeti u sjevernoj Americi i Europi, posebno za kukuruz i pšenicu, održali su cijene žitarica koje su u porastu. Cijena riže ima silazni trend. Cijena šećera narasla je za 2.5% u usporedbi s lipnjem, i to zbog loših žetvenih uvjeta u glavnoj regiji za proizvodnju - Brazilu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Mlijeko Kukuruz Meso FAO Govedina Svinjetina Kina Perad Pad cijena Afrika Palmino ulje Tržišne cijene Biljna ulja Biski Istok Indeks cijena


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."