Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mesa
  • 29.05.2021. 18:00

Rastu cijene govedine u svijetu - skuplja i do 60 posto

Rast cijena govedine potaknut je sve većom potražnjom iz Kine, ograničenom opskrbom stoke u nekim zemljama, nedostatkom radnika u klaonicama te rastom cijena stočne hrane.

Foto: Depositphotos/TalensMedia
  • 159
  • 106
  • 0

Cijene govedine počele su rasti u cijelom svijetu i to nakon što je Argentina, drugi najveći opskrbljivač Kine (nakon Brazila, nap.a.), 17. svibnja zaustavila izvoz ove vrste mesa na mjesec dana. Do toga je došlo zbog velike potražnje iz Azije i smanjenja zaliha na lokalnoj razini, ali i inflacije.

Rast je potaknut sve većom potražnjom iz Kine, ograničenom opskrbom stokom u nekim zemljama, nedostatkom radnika u klaonicama, a i stočna hrana košta sve više.

"Cijena mesa je previsoka, to je ludost", kazala je Fernanda Alvarenga, 38-godišnja službenica iz Buenos Airesa za reuters. Kaže da je radi toga tu namirnicu počela konzumirati samo jednom tjedno. Pojašnjava da ju meso košta od 4.000 do 5.000 pesosa (160 do 200 eura) svakog mjeseca. "Prije biste za isti iznos mogli kupiti puno više", ističe rekavši kako su cijene skočile za više od 60 posto.

Istovremeno je potrošnja po stanovniku opala dosegnuvši stogodišnji minimum u travnju, pokazalo je izvješće Komore mesne industrije. Stanovnici se žale da im je govedina postala nepristupačna te da ih je inflacija natjerala da jedu ni manje ni više nego palentu.

Nezasitna Kina

Naime, u prva četiri mjeseca 2021. Kina je iz Argentine uvezla 178.482 tone goveđeg mesa, u odnosu na 152.776 tona lani. Ova je zemlja povećala uvoz nakon što je afrička svinjska kuga desetkovala tamošnja stada svinja.

Američki izvoz govedine u Kinu u ožujku je postigao mjesečni rekord od 14.552 tone, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, znatno iznad ukupnih pošiljki u cijeloj 2019. godini.

"Ona se nekad uglavnom konzumirala u restoranima. No, postaje sve popularnija i u domaćoj kuhinji", izjavio je Pan Chenjun, viši analitičar u Rabobanku.

Cijena ove vrste mesa u Kini je krajem prošlog mjeseca bila za 4,4 posto viša nego lani, a svinjetine niža za 27,9 posto, prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede.

"Kini je isplativije uvoziti iz zemalja poput Argentine i Brazila zbog deprecijacije valute i slabljenja lokalne potražnje", pojasnio je Upali Galketi Aratchilage, viši ekonomist UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO). Međutim, ističe da zbog toga može trpjeti domaća opskrba uz veće cijene.

Rast i u SAD-u i Brazilu

Sjedinjene Američke Države i Brazil i dalje se trude popuniti domaće zalihe smrznute govedine, piletine i svinjetine nakon što su se pošiljke u Kinu povećale prošle godine. Istovremeno je ondje prosječna cijena svježeg goveđeg mesa u travnju porasla za 5 posto u odnosu na ožujak i za oko 10 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci NielsenIQ-a. Svinjskog i pilećeg porasle su za oko 5,4 posto u odnosu na lani. 

Iako je zaliha stoke u SAD-u dovoljna, proizvodnja govedine ograničena je nedostatkom radne snage i kapacitetima za preradu u klaonicama, tvrde proizvođači mesa. Oni se suočavaju s višim troškovima stočne hrane, a cijene soje i kukuruza također su visoke.

"One za goveđe odreske u Brazilu su porasle za čak 30 posto tijekom protekle godine, a zbog manje zalihe stoke i jake izvozne potražnje", istaknuo je Guilherme Malafaia, dužnosnik vladine agencije za poljoprivredna istraživanja Embrapa. Zajedno s Hong Kongom, Kina kupuje 60 posto sve govedine koju izvozi Brazil.

Međutim, visoke cijene spustile su potrošnju kod Brazilaca za 14 posto na najniži nivo u posljednjih 25 godina. Potrošači su primorani okrenuti se jeftinijim varijantama poput svinjetine, piletine i jaja.


Tagovi

Cijene govedine Meso Rast cijena Inflacija Argentina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P