Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćni sokovi
  • 16.12.2017. 09:00

"Bag in box" ambalaža čuva kvalitet

"Ta ambalaža je kod nas nepravedno zapostavljena, a u našem okruženju - Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, svako selo ima barem po tri proizvođača slična meni", kaže Goran Gardijan iz Sombora.

Foto: Bigstockphoto/Vaitekune Facebook/Zdravo produkt
  • 1.385
  • 27
  • 0

Goran Gardijan iz Sombora prije pet godina opredijelio se za proizvodnju voćnih sokova. Kaže da se na to se odlučio kako bi što bolje iskoristio jabuke iz porodičnog voćnjaka u Riđici kraj Sombora.

"Proizvodnju jabuka počeli smo prije 11 godina, ali kada imate voćnjak relativno male površine, onda je problem plasman, jer samo velike plantaže nemaju problema sa prodajom. Vrlo često zbog vremenskih nepogoda dogodi se da ostane samo industrijska jabuka, koja ide u bescijenje i to me je natjeralo da se okrenem nekoj vrsti prerade. Krenuli smo 2012. godine skromno, iz jednog manjeg prostora, osuđivani i od bliže i od dalje porodice. Poslije pet godina iza nas stoje određeni rezultati, rast proizvodnje. Daleko je to od željenog, ali ipak pristojan rast proizvodnje i prodaje", kaže Goran i s ponosom dodaje da je sve uradio bez kredita ili bilo kakvih podsticaja za mali biznis.

Sok od višnje i paradajza iz Goranovog preduzeća dva puta su na takmičenjima u Mađarskoj osvojili titulu Odličan bačvanski proizvod.

Dug rok trajanja je osiguran pasterizacijom

Bag in box

A ono što Goran proizvodi su voćni sokovi u "bag in box" ambalaži. I dok je pakovanje sokova i drugih namirnica u svijetu u tu ambalažu razvijeno, kod nas se čine tek prvi koraci. A upravo je ključ cijele priče u ambalaži, koja čuva kvalitet i ispravnost sokova, bez dodataka konzervansa.

"Ta ambalaža je kod nas nepravedno zapostavljena, a u našem okruženju - Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, svako selo ima barem po tri proizvođača slična meni. O zapadnoj Evropi da ne govorim. Znam da su mnogi i kod nas počeli sa korištenjem takve ambalaže, ali su vrlo brzo odustali. Ja nemam namjeru odustati, odnosno da umjesto 'bag in box' uvodim neku drugu ambalažu", kaže Goran.

Nema oksidacije - nema kvarenja

Pojašnjava da je "bag in box" ambalaža osmišljena prije 60 godina u Americi i od tada se stalno razvijala i unapređivala. "Kvaka" je u slavinici koja ne dopušta zraku da uđe, a istovremeno dopušta soku da izađe. To curenje soka iz kese prati sok i on je stalno u vakuumu. Kada nema zraka, nema oksidacije, pa nema ni kvarenje.

"Bag in box" ambalaža omogućava duži period čuvanja sokova na sobnim temperatura (45 dana nakon otvaranja, a 12 mjeseci bez otvaranja). Dug rok trajanja je osiguran pasterizacijom, s obzirom na to da proizvod ne sadrži konzervanse ili bilo kakve stabilizatore. Kolike su prednosti ove ambalaže, Goran ilustrira primjerom Hrvatske u kojoj se u takvu ambalažu pakuju osjetljiva žumanca za konditorsku industriju. .

Nedostaju sigurna prodaja i naplata

Vrlo praktična ambalaža

Najveći dio proizvodnje ovog somborskog preduzetnika je sok od jabuka, koji je samo cijeđena jabuka i ništa više. Bez dodatog šećera ili konzervansa. Takvi su i ostali sokovi, a u Goranovoj paleti su višnja, malina, aronija i paradajz.

Proizvodni ciklus počinje odabirom zdravog voća, zatim slijedi pranje, mljevenje, prešanje, pasterizacija i punjenje. Pune kese, odnosno "bag in box" se poslije punjenja hlade, a u kartonsku ambalažu pakiraju na dan prodaje

"Nije teško proizvesti, već naplatiti, to je kod nas najveće umeće. Kada planiramo unapred, želja nam je da ovo ne bude sezonski posao, već da posla ima tokom cele godine, ili makar 10 meseci i ono što bi rešilo plasman i naplatu bila bi proizvodnja za poznatog kupca", završava Goran.

Foto: Bigstockphoto/Vaitekune Facebook/Zdravo produkt

Izdvojeni tekstovi

KLUB

-ZBOG ATRAKTIVNOG LIŠĆA I ZAPANJUJUĆIH BOJA U JESEN IZABERITE EUONYMUSE - Euonymusi su dostupni u širokom rasponu boja i veličina, a uključuju i zimzelene i listopadne vrste euonymusa. To vam daje dobar izbor različitih biljaka euonymusa ko... Više [+]