AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Putin nastavlja sa zabranom uvoza sa zapada

Putin nastavlja sa zabranom uvoza sa zapada

Uvoz u Rusiju

Putin nastavlja sa zabranom uvoza sa zapada

Datum: 05.12.2016. 18:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će embargo na uvoz hrane sa zapada biti na snazi što je duže moguće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su državne mjere u smislu embarga na uvoz hrane sa zapada dobre za ekonomiju Rusije i bit će na snazi što je duže moguće. Priznaje da njegova izjava nekima djeluje potpuno neočekivano.

Putin je objasnio da je zabrana također u interesu potrošača u cilju ponude kvalitetnih proizvoda po što nižim cijenama. Putin je naglasio da Rusija mora stvarati održive uvjete.

Jesu li mjere ojačale poljoprivredu Rusije?

Ruska poljoprivredna proizvodnja je ojačana u svjetlu odnosa sa zapadom. Poslije anti-ruskih sankcija koje su predstavljene u 2014. zbog ukrajinske krize i navodnu ulogu Moskve u njoj, Rusija je zabranila uvoz hrane iz brojnih zapadnih država.

"Mi smo zaista odgovorni, i ustvari, koristili smo kratkoročne odluke koje su primijenjene u našoj zemlji u odnosu na mjere naših takozvanih partnera koji su postavili sankcije", reko je Putin i dodao da je Rusija mjerama također imala cilj da zaštititi svoje domaće tržište".

U junu je ruski predsjednik potpisao dekret kojim produžuje ekonomske mjere za zapadne proizvode do kraja 2017. Zabrana se odnosi na određene poljoprivredne proizvode i sirovine i uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja koje podržavaju borbu protiv anti-ruskih sankcija prateći korake Evropske unije za formalno proširenje restrikcija protiv Moskve, javlja RT.

Kome odgovaraju sankcije?

Veliki broj zapadnih dužnosnika protivi se ekonomskom odnosu prema Rusiji i upozoravaju svoje vlade da njihove ekonomije pate zbog takvih odnosa. Dok su prosvjedi organizirani u nekim europskim državama uključujući i poljoprivrednike koji se protive zabrani prodaje svojih proizvoda u Rusiju, neki europski političari i biznismeni su sve više skeptični u smislu efikasnosti sankcija. Oni tvrde da su se mjere pokazale kao politički neefikasne i ekonomski štetne i za Rusiju i Europu.

Foto: bigstockphoto.com/vverve

Broj pregleda članka: 442; Uspješnost članka: 31.1

Tagovi: Hrana, Rusija, Embargo, Putin

Ključne riječi članka: putin, nastavlja, sa, zabranom, uvoza, sa, zapada, putin, mjere, sankcija, proizvoda, rusija, anti ruskih sankcija


Marija Antanasković

Svi tekstovi autora

Autorica Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.