Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 11.01.2020. 15:00

Punomasno mlijeko ne izaziva pretilost kod djece?

Novo istraživanje sugerira da djeca koja konzumiraju punomasno mlijeko imaju manju vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu i biti pretila od djece koja konzumiraju mlijeko s manjim udjelom masnoće.

Foto: Depositphotos/[email protected]
  • 326
  • 19
  • 0

Pretilost djece je sve veći globalni problem. Prema Svjetskoj zdravstvenoj ogranizaciji broj pretilih i osoba s prekomjernom težinom u dobi do 5 godina porastao je s 32 mliona u 1990. godini na 41 milion u 2016. godini.

Istraživači su analizirali 28 studija iz 7 zemalja usredotočenih na odnos između pijenja kravljeg mlijeka i rizika od pretilosti. Niti jedna studija koja je uključivala oko 21.000 djece u dobi od jedne do osamnaest godina nije pokazala da djeca koja su pila mlijeko s manje mliječne masti imaju niži rizik od prekomjerne težine ili pretilosti. Istovremeno je 18 od 28 studija sugeriralo da djeca koja su pila punomasno mlijeko imaju manju vjerojatnost za pretilost.

Masnoće u mlijeku osiguravaju važne kalorije i esencijalne vitamine

Autori izvještaja o kojem piše foodnavigator, osporavaju već utvrđene svjetske prehrambene smjernice prema kojima se preporučuje da djeca konzumiraju kravlje mlijeko sa smanjenom masnoćom u dobi do dvije godine kako bi smanjili rizik od pretilosti.

Zavod za zdravstvo Velike Britanije ističe da masnoća u mlijeku osigurava važne kalorije za malu djecu, a također sadrži esencijalne vitamine. Za stariju djecu i odrasle preporučuju mlijeko niže masnoće jer već u ostaloj prehrani koriste previše masti što može rezultirati težinom u želucu. Ukoliko se pokušavaju smanjiti masnoće, treba koristiti zamjene do 1% mliječne masti ili obrano mlijeko, jer oni još uvijek sadrže važne prehrambene dobrobiti mlijeka, ali sa smanjenim masnoćama.

Istraživanje dokazalo: Mliječni proizvodi ne osiguravaju dugovječnost

Glavni autor studije i pedijatar, dr. Jonathon Maguire primjećuje da je kravlje mlijeko glavni izvor prehrambenih masnoća za djecu koja ga konzumiraju svakodnevno.

Prema istraživanju, djeca nakon preporuke o prebacivanju na mlijeko s manje masnoće u dobi do dvije godine nisu bila mršavija od djece koja konzumiraju punomasno mlijeko.

"Sve studije koje smo pregledali bile su opservacijske studije, što znači da ne možemo biti sigurni je li punomasno mlijeko uzrokovalo niži rizik od prekomjerne težine. Mlijeko je možda povezano s drugim čimbenicima koji su umanjili rizik od pretilosti", rekao je dr. Maguire.

Ispitivanja pokazuju i to da je veći unos masti i kravljeg mlijeka povezan s manjom tjeskobom kod djece. 


Tagovi

Mlijeko Pretilost Istraživanje Kravlje mlijeko Djeca Masnoća u mlijeku


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.