Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u EU
  • 19.07.2016. 16:00

Prvi "EU organic logo" somuni izvezeni u Dansku

Na tržište Evropske unije plasiran je prvi pekarski proizvod iz BiH pod oznakom EU organic logo!

Foto: klas.ba
  • 268
  • 12
  • 0

Prvi pekarski proizvod iz BiH pod oznakom "EU organic logo“ - Sarajevski somun i somun od integralnog brašna, izvezla je Kompanija Klas d.d. Sarajevo u Dansku, odnosno na tržište Evropske unije.

Time je bh. prehrambena industrija Klas uspješno implementirala program certificiranja organske proizvodnje i izvoza svojih proizvoda na tržište EU. Program će se i dalje razvijati s namjerom da se na evropskom i svjetskom tržištu etabliraju kao proizvođač organske hrane, saopćeno je iz Službe za komunikaciju Klas d.d. Sarajevo.

Izvezeno 10 miliona komada somuna

Organska kontrola "OK" je bh. organizacija za certifikaciju koja je razvila program certificiranja i OK standarde za organsku proizvodnju i preradu u skladu s kojima implementira ovaj program.

Inače, Klas već godinama plasira proizvode na inozemna tržišta. Ssamo u prošloj godini Klas je izvezao oko deset miliona komada somuna, te 1,5 miliona komada pite, i to na zahtjevna tržišta Austrije, Švicarske, Holandije, Njemačke, Hrvatske, Francuske, Danske, Švedske, Engleske, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Bugarske. Međutim, ovo je prvi izvezeni proizvod deklairan kao organska proizvodnja u čemu se žele potvrditi.

Foto: klas.ba


Tagovi

Klas Somun Organic logo Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.