Evropa nastoji da zadovolji potrebe za biljnim proteinima. Novitet dolazi iz Nizozemske
Noviteti u prehrambenoj industriji su sve češći, a najnoviji dolaze iz Nizozemske. Porodična firma Schouten Europe i kompanija za preradu trave Grassa zajedno će raditi na razvoju zamjene za meso s proteinima iz trave, izvještava Nieuweoogst. Smatra se da su oni dobra alternativa soji.
Rieks Smook, direktor Grassa, je naveo da se prvi rezultati mogu očekivati u 2024.
"Proteini trave su visokokvalitetna, lokalna i perspektivna alternativa soji. Trava daje 2,5 puta više proteina po hektaru u odnosu na soju. U poređenju s drugim izvorima proteina, osigurava enormno smanjenje CO2 otiska", tvrdi Smook.
Ambicija partnerskog Schouten-a je da koriste održive i lokalne sastojke.
Evropska unija nastoji da zadovolji potrebe za biljnim proteinima i da postane manje ovisna o uvozu usjeva koji su bogati njima, kao što je soja.
Komisija je još 2018. godine pozvala zemlje članice da razviju svoje nacionalne strategije za proteine. Nizozemska je svoju Nacionalnu proteinsku strategiju predstavila 2020.
Tagovi
Autorica