Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje tradicije
  • 16.04.2016. 08:00

Projektom do legalizacije domaćeg Livanjskog sira

Služba za inspekcijske poslove i gospodarstvo Općine Livno, produljila je rok za prijavu za projekt "Tradicionalni domaći Livanjski sir", do petka, 22. aprila.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 205
  • 9
  • 0

Proizvodite li sir od mlijeka dobivenog prehranom ovaca i krava sa Livanjskog polja na tradicionalni način, još imate vremena za prijaviti se na Javni poziv za odabir korisnika programa "Tradicionalni domaći Livanjski sir". Naime, Služba za inspekcijske poslove i gospodarstvo Općine Livno, produljila je rok za prijavu do petka, 22. aprila.

Podsjećamo, projekat implementiraju i zajedno financiraju Općina Livno, Vlada Hercegbosanske županije, Češka razvojna agencija (ČRA), UN Fond za ljudsku sigurnost i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP). Oni korisnici koji kroz projekt budu podržani stvorili bi preduvjeti za legalnu proizvodnju, kontrolu i plasman na tržište tradicionalnog Livanjskog sira uz obveznu registraciju djelatnosti i udruživanje u zadrugu.

Domaći autohtoni Livanjski sir

Cilj programa, kako stoji u Pozivu, je razvoj sistema za proizvodnju domaćeg autohtonog Livanjskog sira kroz jačanje postojećih malih proizvođača, odnosno podizanje njihovih kapaciteta do proizvodnog lanca sa visokokvalitetnim profesionalnim mini siranama koje se udružuju u zadrugu. Zadruga je njihovo zajedničko pravno lice koje preuzima djelomično završen proizvod u konačnu fazu proizvodnje - zrenja sira.

Kroz zajedničke kapacitete zrionice i skladišta sa uvedenim standardima proizvodnje, proizvedeni sir ima osiguranu kvalitetu, a cijeli sistem ima zadovoljene sve zahtjeve higijene i sigurnosti prema bosansko-hercegovačkim, ali i EU pravilnicima.

Kako se projektom razvoja proizvodnje sira planiraju obuhvatiti proizvođači Livanjskog sira sa područja Livanjskog polja namjera je taj sir opskrbiti oznakom autohtoni proizvod, te je iznimno važno njihov način proizvodnje okarakterizirati kao tradicionalni, odnosno kao dokazano prisustvo na tržištu biti minimalno 25 godina.

Dugoročni razvojni program

Radi se o dugoročnom razvojnom programu za koji su prihvatljivi korisnici mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG), kao Obiteljsko poljoprivredno gazdinstvo (OPG), a nije isključeno i pravno lice koje zadovoljava kriterij tradicionalnosti. Također, potencijalni korisnici dokazuju da li su poštovali zakonske odredbe u vezi sa zdravljem stoke, kontrolom proizvoda i plasmanom proizvoda, kao i vlastitim zdravljem.Utvrđuje se i opredijeljenost korisnika na razvoj, legalitet, poslovni odnos sa pravnim subjektom (sistemom proizvodnje), standardizaciju i edukaciju.

Foto: Nedjeljko Musulin


Dokumenti


Tagovi

Livanjski sir Tradicija Autohtoni proizvod Javni poziv Općina Livno


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁