AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Proizvodnja mlijeka u BiH po EU standardima

Proizvodnja mlijeka u BiH po EU standardima

EU standardi

Proizvodnja mlijeka u BiH po EU standardima

Datum: 07.12.2016. 14:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Generalno objekti za proizvodnju mlijeka ispunjavaju EU standarde, stoji u Izvještaju o rezultatima kontrole Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost hrane EU.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH - Kancelarija za veterinarstvo zaprimila je Izvještaj o rezultatima kontrole Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost hrane EU, obavljene u Bosni i Hercegovini od 14. do 25. marta 2016. godine kako bi se ocijenio sistem proizvodnje i kontrole proizvoda od mlijeka namjenjenih za izvoz u Evropsku uniju.

U zvaničnom izvještaju je konstatovano da generalno objekti za proizvodnju mlijeka ispunjavaju EU standarde. Takođe, kontrola je pokazala i da je sistem službenih kontrola u mogućnosti da EU odobreni objekti za izvoz ispunjavaju relevantne EU zahtjeve i da je osoblje odgovorno za službene kontrole adekvatno obučeno i kompetentno za primjenu EU standarda.

Izvještaj locira i nedostatke u sistemu službenih kontrola, naročito nedostavljanje blagovremenih informacija centralnom nadležnom organu od strane nadležnih organa sa drugih nivoa komandnog lanca, kao i nedostatke u sistemu identifikacije životinja.

Uočeni nedostaci dati su u formi preporuka nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini kako bi se otklonili u što skorijem periodu, navode iz Ministarstva.

Foto: Bigstockphoto/prescott09

Broj pregleda članka: 436; Uspješnost članka: 22.8

Tagovi: Mlijeko, Izvoz, Standardi EU, Ministarstvo vanjske trgovine

Ključne riječi članka: proizvodnja, mlijeka, u, bih, po, eu, standardima, kontrola, kontrole, mlijeka


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!