• EU standardi
  • 07.12.2016. 14:00

Proizvodnja mlijeka u BiH po EU standardima

Generalno objekti za proizvodnju mlijeka ispunjavaju EU standarde, stoji u Izvještaju o rezultatima kontrole Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost hrane EU.

Foto: Bigstockphoto/prescott
  • 479
  • 22
  • 0

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH - Kancelarija za veterinarstvo zaprimila je Izvještaj o rezultatima kontrole Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost hrane EU, obavljene u Bosni i Hercegovini od 14. do 25. marta 2016. godine kako bi se ocijenio sistem proizvodnje i kontrole proizvoda od mlijeka namjenjenih za izvoz u Evropsku uniju.

U zvaničnom izvještaju je konstatovano da generalno objekti za proizvodnju mlijeka ispunjavaju EU standarde. Takođe, kontrola je pokazala i da je sistem službenih kontrola u mogućnosti da EU odobreni objekti za izvoz ispunjavaju relevantne EU zahtjeve i da je osoblje odgovorno za službene kontrole adekvatno obučeno i kompetentno za primjenu EU standarda.

Izvještaj locira i nedostatke u sistemu službenih kontrola, naročito nedostavljanje blagovremenih informacija centralnom nadležnom organu od strane nadležnih organa sa drugih nivoa komandnog lanca, kao i nedostatke u sistemu identifikacije životinja.

Uočeni nedostaci dati su u formi preporuka nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini kako bi se otklonili u što skorijem periodu, navode iz Ministarstva.

Foto: Bigstockphoto/prescott09


Tagovi

Ministarstvo vanjske trgovine Mlijeko Standardi EU Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.