Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 26.02.2019. 16:00

Proizvodiš hranu za izvoz? Prouči nove smjernice!

Među pet predstavljenih dokumenata dva su namijenjena za primjenu u sektoru peradarstva u Bosni i Hercegovini koji se priprema za izvoz pilećeg mesa na tržište Evropske unije.

Foto: Bigstockphoto/Kalinovskiy
  • 189
  • 12
  • 0

Smjernice namijenjene subjektima u poslovanju s hranom i nadležnim institucijama u sistemu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini predstavljene su 22. februara 2019. godine u Sarajevu. Smjernice je pripremila Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku projekta USAID/Sweden FARMA II i Češke razvojne agencije.

"Ovi dokumenti predstavljaju jedan vid podrške Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine subjektima u poslovanju s hranom i nadležnim institucijama u implementaciji propisa o hrani čime se štiti zdravlje i interes potrošača u Bosni i Hercegovini i podržava poslovanje i razvoj prehrambenog sektora u našoj zemlji", naglasio je u svom obraćanju učesnicima prezentacije smjernica dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Osim direktora Agencije, učesnicima prezentacije obratili su se Andrew Boegel, direktor Odjeljenja za ekonomski razvoj USAID BiH, Jana Zelingerova, konzul i šef Odjeljenja za razvoj u Ambasadi Republike Češke u Bosni i Hercegovini, Tijana Muhamedagić, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine te mr.sci Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH koji je prezentovao smjernice.

Smjernice za pileće meso

Među pet predstavljenih dokumenata dva su namijenjena za primjenu u sektoru peradarstva u Bosni i Hercegovini koji se priprema za izvoz pilećeg mesa na tržište Evropske unije. "Tehničke smjernice i uputstva za uzorkovanje za kriterij higijene procesa za Campylobacter u trupovima brojlera" pružaju subjektima u poslovanju s hranom u ovom sektoru praktična uputstva o načinu i učestalosti uzorkovanja i laboratorijskog ispitivanja pilećeg mesa na Campylobacter spp. 

Također su predstavljene "Smjernice za dobru higijensku praksu i primjenu principa HACCP-a u peradarskim klaonicama i rasjekaonicama" koje olakšavaju razvoj sistema upravljanja sigurnošću hrane (FSMS) kroz primjenu procedura zasnovanih na HACCP-u.

Med, aditivi i pesticidi

"Smjernice za interpretaciju rezultata ispitivanja kvaliteta meda" predstavljaju nastavak aktivnosti Agencije na unaprjeđenju kvaliteta meda u Bosni i Hercegovini, a za široku upotrebu u prehrambenoj industriji namijenjene su "Smjernice za opisivanje različitih kategorija hrane iz Dijela E Priloga II. Pravilnika o prehrambenim aditivima". 

Kako bi se uspostavio standardni postupak i olakšalo provođenje Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u Bosni i Hercegovini pripremljene su "Smjernice za uzorkovanje hrane u svrhu provođenja Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla" koje su namijenjene nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini.

Kontrola cjelokupnog procesa proizvodnje

"Treba istaći da sistem sigurnosti hrane ne funkcioniše više na način kontrole finalnih proizvoda, već kontrole cjelokupnog procesa proizvodnje hrane, da bi se određene devijacije, ukoliko se uoče, mogle na vrijeme prevenirati i ukloniti", kazao je Hajrić.    

Ovi standardi, po riječima šefa Odjela za ekonomski razvoj pri Misiji USAID-a u BiH Andrewa Boegela, dolaze u savršeno vrijeme s obzirom na to da je BiH nedavno dobila odobrenje za izvoz pilećeg mesa u EU. Naglasio je da će uputstva i smjernice doprinijeti jačanju povjerenja potrošača na bh. i tržištu EU.

"Četiri od pet smjernica, odnosno dokumenata, rezultat su zajedničke podrške USAID-a i Vlade Švedske. Dva dokumenta su u vezi sa izvozom pilećeg mesa što je aktuelna tema, a ostala dva su vezana za proizvodnju meda i za kontrolu pesicida u hrani. U konačnici, ono što je ključno za ove smjernice jeste da korisnici, odnosno potrošači na bh. tržištu znaju da je njihova hrana sigurna", izjavio je Boegel dodajući da je peta smjernica, koja se odnosi na kontrolu prehrambenih aditiva, nastala kao rezultat partnerstva između Češke razvojne agencije i Agencije za sigurnost hrane BiH.

Smjernice, vodiče i brošure možete preuzeti ovdje


Tagovi

Sigurnost hrane Pileće meso Izvoz Med Pesticidi Kontrola Brojleri Džemil Hajrić Andrew Boegel


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !