Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska industrija
  • 29.11.2017. 11:00

Proizvodi se više pavlake, milerama i sira

Proizvodnja jogurta i ostalih fermentiranih proizvoda povećana je i u 2016. te je dostigla skoro 40.000 tona.

Foto: Pixabay/superkiki
  • 140
  • 11
  • 0

Mljekarska industrija proteklih nekoliko godina zabilježila je povećanje proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka, istaknuto je na sjednici Odbora Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda VTK BiH kada je prezentirana Analiza stanja u mljekarskoj industriji s indikatorima uvoza i izvoza posljednjih godina i tokom devet mjeseci 2017. godine

Fermentirani proizvodi

Kada je riječ o preradi, u periodu od 2013. do 2016. godine proizvodnja konzumnog mlijeka je smanjena za 12 posto, a proizvodnja jogurta i ostalih fermentiranih proizvoda povećana je i u 2016. te je dostigla skoro 40.000 tona.

Povećana je i proizvodnja pavlake i milerama za 52, te sira za 8 posto. Tokom devet mjeseci 2017., u odnosu na isti period prošle godine, došlo je do povećanja i uvoza i izvoza, navodi avaz.

Crna Gora važno tržište

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda dostigao je vrijednost od oko 57 miliona KM, a uvoz više od 104 miliona KM. Najznačajnija izvozna tržišta bila su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Kosovo, a najveći uvoz zabilježen je iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije. Crna Gora je istaknuta kao izuzetno bitno tržište jer je blizu, članica je CEFTA ugovora, a u toj zemlji svoje godišnje odmore provodi puno građana BiH.

Nepostojanja robnih rezervi i rješavanje tržišnih viškova mlijeka te manjkavosti inspekcijskog sistema na terenu, problemi su o kojima je također bilo riječi.

Foto: Pixabay/superkiki


Tagovi

Mliječna industrija Jogurt Pavlaka Mileram Fermentirani proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.