Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 05.07.2017. 15:00

Proizvodi bez aditiva i konzervansa idu i u Kinu

"Sava Semberija" najveći dio sirovina nabavlja od proizvođača sa teritorije Semberije. Proizvođači su dužni da ispoštuju ugovorene obaveze po pitanju izbora sjemena, tretiranja zemljišta i slično.

Foto: Facebook/Sava Semberija
  • 439
  • 28
  • 0

Proizvodi prehrambene industrije "Sava Semberija" iz Bijeljine uskoro će se naći i u Kini, čime će ovo preduzeće napraviti još jedan iskorak u svom poslovanju.

U pitanju je izvozno orijentisano preduzeće, čiji se proizvodni program izvozi na tri kontinenta, a koje ove godine obilježava sedam decenija postojanja. Prije sedam godina je privatizovano i od tada svake godine bilježi porast u proizvodnom planu, a samim tim i u finansijskom, a osnovna djelatnost je prerada voća i povrća bez konzervansa i aditiva. Proizvođačke recepture su godinama mahom ostale nepromijenjene, što, kako poručuju, ne znači nedostatak inovacija, navode nezavisne.

"Naprotiv, mi stalnim inovacijama održavamo tradiciju", poručuju u PI "Sava Semberija".

Od branja do prerade samo par sati

Najveći dio sirovina nabavljaju od proizvođača sa teritorije Semberije. Proizvođači su dužni da ispoštuju ugovorene obaveze po pitanju izbora sjemena, tretiranja zemljišta i slično. Za kvalitet sirovine zaduženi su agrarni stručnjaci, koji, pored kontrole, poljoprivrednim proizvođačima daju brojne korisne savjete.

Proizvodi nastaju neposredno nakon ubiranja sirovine sa njive, najčešće u roku od nekoliko sati. Kvalitet sirovine se kontroliše prije prerade u sopstvenoj laboratoriji, a u procesu proizvodnje ne koriste se konzervans i aditivi, već se trajnost proizvoda postiže pasterizacijom i sterilizacijom.

Zdravije i dostupnije

"Savini" proizvodi su od 2013. godine sertifikovani po standardima ISO 9001:2008, HACCP, HALAL i IFS. Proizvodi od voća i povrća, gotova jela te sokovi i sirće dio su široke i raznovrsne lepeze koja se godinama pravi i usavršava u ovoj, svima poznatoj fabrici.

"Naša misija i vizija je da kroz našu proizvodnju obezbijedimo potrošačima što zdraviji proizvod i učinimo ga dostupnim za sve potrošače. Kvalitet, kvantitet i maksimalna odgovornost su naši parametri koji garantuju uspjeh", kaže Vojo Kosanović, generalni direktor "Save", u kojoj je stalno zaposleno 70 radnika, dok ih u sezoni ima oko 300.

Nedostaju sezonci

Prema njegovim riječima, plan je zadržati postojeće kupce i proširiti paletu proizvoda sa 120 na 140 proizvoda u narede tri godine. Najveći problemi s kojima se susreću u proizvodnji i poslovanju su nedostatak radne snage u sezoni, nedostatak sirovina, kao i veliki nameti države.
"Država bi mogla da pomogne na način da smanji poreze i doprinose, vrati podsticaje koje je ukinula prerađivačima i da preko Investicionorazvojne banke (IRB) da povoljne kredite za otkup sirovina od poljoprivrednih proizvođača", kaže Kosanović.

Inače, ova je kompanija i dio projekta "50+" kojega je pokrenula Privredna komora RS.

Foto: Facebook/Sava Semberija


Tagovi

Sava Semberija Prerada voća Prerada povrća Izvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.