Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna škola
  • 15.06.2018. 12:30

Proizvode sir u banjalučkoj Poljoprivrednoj školi i to po tradicionalnim recepturama

Učenici i profesori poručuju da je ovo samo početak i da će nastaviti na poboljšanju uslova edukacije u ovoj javnoj ustanovi.

Foto: Farma BiH
  • 644
  • 45
  • 0

U Poljoprivrednoj školi Banja Luka predstavljena je adaptirana radionica za preradu mlijeka, koja je opremljena u okviru implementacije aktivnosti realizovane u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom Banja Luka (CIDEA) i Tehnološkim fakultetom. Podršku realizaciji dao je USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) kojim se, između ostalog, ohrabruju lokalne inicijative u poljoprivrednom razvoju.

"Posjetioci će biti u mogućnosti da se upoznaju sa procesom proizvodnje sira u školi, te također mogu degustirati naše proizvode. Učenici su zadovoljni, a i mi ćemo nastaviti raditi na tome da kontinuirano poboljšavamo različite aspekte praktične nastave u nastavnom procesu", kazao je Bojan Bakal, v.d. direktora Poljoprivredne škole.

"Gradska razvoja agencija Banja Luka pruža podršku različitim privrednim društvima, ali i obrazovnim ustanovama, te je ovo još jedan primjer kako uz uspješnu saradnju možemo doći do donatora i partnera koji su zainteresovani da pomognu dobre i korisne projekte i inicijative u našem gradu", dodala je Vesna Marinković – Vojvodić iz Gradske razvojne agencije.

Prezentacija "Uspostavljanje infrastrukture za pružanje stručne podrške za unapređenje konkurentnosti i razvoj tržišta u sektoru mljekarstva" koja je jučer, 14. juna, održana u Poljoprivrednoj školi označila je i okončanje uspješno realizovanog projekta, ali učenici i profesori poručuju da je ovo samo početak i da će nastaviti na poboljšanju uslova edukacije u ovoj javnoj ustanovi. Praktičnu obuku u okviru nastave je prošlo 40 đaka Poljoprivredne škole i oko 25 farmera.

"Radionica je opremljena adekvatnom opremom za sprovođenje stručne i praktične obuke i primjer je mini-prerađivačkog kapaciteta za proizvodnju mliječnih proizvoda po tradicionalnim recepturama. Uvjereni smo da je ovaj primjer put kojim obrazovanje u ovom sektoru treba ići, da mladima pružimo priliku da se dokažu, saznaju više, primjenjuju inovacije i osmišljavaju neke nove proizvode, prijedloge i puteve u praksi", zaključio je Dragan Sarić iz USAID/Sweden FARMA II.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna škola Proizvodnja sira Prerada mlijeka Bojan Bakal Vesna Marinković-Vojvodić Dragan Sarić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.