Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grupacija proizvođača piva
  • 01.05.2018. 18:30

Proizvođači piva traže hitno ispitivanje legalnosti fakturisanja uvoznog piva u BiH

Uočen je ogroman pad uvoznih cijena piva po hl, na prvom mjestu iz Republike Srbije, te iz Republike Hrvatske.

Foto: Bigstockphoto/BodnarPhoto
  • 447
  • 31
  • 0

Na sjednici Grupacije proizvođača piva u BiH, detaljno su razmatrani podaci o vanjskotrgovinskom prometu piva za posljednjih pet godina. Na temelju posmatranih analiza, uočen je ogroman pad uvoznih cijena piva po hl, na prvom mjestu iz Republike Srbije, te iz Republike Hrvatske, navodi Akta.ba

Cijena piva po hl iz R. Srbije pala je u 2017. godini na 47,47 KM (manje za 55,5% u odnosu na 2013.), a iz R. Hrvatske na 102,94 KM (manje za 8,6% u odnosu na 2013.). Poređenja radi, u Bosnu i Hercegovinu se sa evropskog tržišta uvozi pivo čija je vrijednost po hl preko 200 KM. Dodatno, prosječna cijena hektolitra piva domaćih proizvođača iznosi 110 KM. Osim toga, cijena sirovine za proizvodnju piva posljednjih godina bilježi rast, te bi situacija sa uvoznom cijenom piva trebala biti suprotna padu, pa iz Grupacije proizvođača piva BiH pozivaju nadležne institucije da se pozabave ovim problemom, jer uvoz piva po nerelano niskim cijenama direktno oštećuje budžet BiH, jer je manja osnovica za plaćanje poreza.

Činjenica je da uvoz posljednjih 5 godina kontinuirano raste. U 2017. godini uvezeno je preko 1.531 hiljada hl piva u vrijednosti od preko 121 milion KM. U odnosu na 2013. godinu, uvoz je povećan za 170 hiljada hl. Ovakvo stanje sa uvoznom cijenom piva iz okruženja, posebno iz R. Srbije, dovodi u pitanje legalnost fakturisanja uvoza piva na granicama. Domaći proizvođači smatraju da ovako niske cijene uvoznog piva prelaze sve granice nelojalne konkurencije, te pozivaju nadležne institucije da po hitnom postupku ispitaju legalnost fakturisanja uvoznog piva u BiH.

Izvoz piva iz BiH u periodu od 2013.-2017. godine skromno se povećavao za oko 3 hiljade hl, i u 2017. godini je količinski iznosio 29 hiljada hl u vrijednosti od oko 2,8 milona KM.


Tagovi

Uvoz piva Cijena piva Grupacija proizvođača piva Pivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.