Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođači bezalkoholnih pića
  • 04.04.2016. 15:00

Problemi oko izmjena i dopuna Zakona o akcizama

Grupacija bezalkolnih pića i voda Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održala je hitnu sjednicu povodom najavljenog Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se, kao i u slučaju piva, planira uvođenje posebne akcize od 0,15 KM/l.

  • 102
  • 4
  • 0

Grupacija bezalkolnih pića i voda Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održala je hitnu sjednicu povodom najavljenog Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se, kao i u slučaju piva, planira uvođenje posebne akcize od 0,15 KM/l.

Na sjednici Grupacije je izražena zabrinutost povodom Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i sačinjena analiza efekata ovakvog predloženog zakonskog rješenja. Ocijenjeno je da bi u današnjoj ekonomskoj situaciji u BiH, uvođenje posebne akcize na navedene proizvode u konačnici imalo više negativnih nego pozitivnih efekata. U Grupaciji navode kako je predložena promjena akciznog režima za proizvođače bezalkohonih pića i voda neprihvatljiva je iz nekoliko razloga, a objašnjenja u cijelosti prenosimo.

Povećanje akciza neće dovesti do povećanja prihoda državnoj blagajni

Direktni utjecaj predloženog povećanja akciza, i pored postojećih 0.10 BAM, te uvođenje dodatne posebne akcize od 0.15 BAM, bit će vidljiv u povećanju cijena proizvoda što će najviše pogoditi krajnjeg potrošača ionako slabe kupovne moći. Trenutna situacija je i da porezi u cijeni 1l proizvoda učestvuju u procentu od 40%, što je jako visok udio, a uvođenjem posebne akcize učešće poreza u prosječnoj cijeni bi iznosio 45-50% u zavisnosti od pakovanja. Kao posljedicu toga, lokalna proizvodnja pretrpjet će ogromne štete u smislu smanjenja proizvodnje, smanjenja broja zaposlenih, razvoja „crnog tržišta“ te smanjenja uplata u budžet po osnovu svih izvornih akciznih i poreskih prihoda.

Industrija bezalkoholnih pića i voda zapošljava više hiljada zaposlenih, a podržava do 10 puta više radnih mjesta koja direktno podržavaju ovu industriju u široj privredi, uključujući kupce (procjena je cca 50.000 kupaca) i dobavljače. U Grupaciji navode da bi uvođenje najavljenih opterećenja rezultiralo otpuštanjem nekoliko hiljada zaposlenika u ovoj industrijskoj grani i sektorima koji podržavaju poslovanje naše industrije.

Također su izrazili zabrinutost da bi se uvođenjem posebne akcize otvorilo "crno tržište" u BiH te nelegalni uvoz iz susjednih zemalja. Primjerice, Republika Srbija nema akcize na ovu kategoriju proizvoda te se već vrši prelivanje proizvoda s ovog tržišta u pograničnom dijelu BiH, a u zadnje vrijeme je primjetno i prelivanje tržišta sa pograničnim područjima Republike Hrvatske i Crne Gore, što bi se uvođenjem i ove akcize dodatno podstaklo.

Ukoliko se uporede postojeće akcize u BiH sa akcizama u zemljama regiona, može se zaključiti da su u BiH najviše. U Republici Hrvatskoj su manje od 0,10 KM/l , dok u Republici Srbiji bezalkoholna pića ne spadaju u akciznu robu.

Promjena akciznog režima nije dio Strategije o akcizama u BiH

Kao i slučaju pivarske industrije, prijedlog uvođenja posebne akcize od 0,15KM /l osmišljen je bez konsultacija s predstavnicima domaćih proizvođača i nije dio strategije o akcizama u Bosni i Hercegovini. I u Reformskoj agendi, u dijelu pod nazivom "Javne financije, oporezivanje i fiskalna održivost" se navodi da bilo koje povećanje indirektnih poreza može doći na red tek nakon što se iscrpe mogućnosti smanjenja troškova javne potrošnje ili unapređenja naplate prihoda.

Promjene u akciznom režimu dokazano nemaju učinak na zdravstveni sistem država

Akcize su nepopularne, neefektivne i štetne po ekonomski rast, a ovako predložene iz ugla privrede izgledaju i kao diskriminirajuće, jer je iz navedenog prijedloga Nacrta Zakona vidljivo da bi domaći proizvođači iz pivarske industrije i industrije bezalkoholnih pića i voda nosili cijeli teret reforme zdravstvenog sistema. Nejasno je ili barem nepoznatno domaćim privrednicima na osnovi koje kliničke studije i kojih argumentata su upravo uzeti baš ovi proizvodi za dodatno akcizno opterećenje.

Članice Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda Bosne i Hercegovine smatraju da je prilikom donošenja bilo kakvih promjena akciznog režima u Bosni i Hercegovini potrebno konsultovati privredne subjekte u BiH, te strateški i studiozno istražiti kako će promjene utjecati na poslovanje domaćih privrednika.

S tim u vezi, Grupacija je uputila inicijativu za organizaciju hitnog sastanka sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem kako bi prezentovali argumente i činjenice za navedeni usaglašeni stav Grupacije po ovom pitanju.

Foto:bigstockphotos.com;Nosnibor137


Tagovi

Uvođenje akciza Bezalkoholna pića Državna blagajna Povećanje akciza Akcizni režim Mirko Šarović Vanjskotrgovinska komora

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]