Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deklaracije na hrani
  • 16.01.2018. 19:00

Pripazite na deklaracije te rok trajanja hrane

Hrana je po prirodi osjetljiva materija, koja je izložena kemijskim, biološkim i fizičkim rizicima u samom procesu proizvodnje.

Foto: dolgachov/bigstockphoto.com
  • 102
  • 12
  • 0

Potrošači pri kupnji moraju prvenstveno obratiti pažnju na sadržaj deklaracije, na alergene koji su posebno označeni na proizvodima te na rok trajanja, rekao je u ponedjeljak uoči predavanja "Sigurnost hrane, potrošači i mediji" glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Dalibor Vidačak.

Po njegovim riječima, hrana je po prirodi osjetljiva materija, koja je izložena kemijskim, biološkim i fizičkim rizicima u samom procesu proizvodnje.

"Hrana biljnog porijekla je izložena raznim klimatskim utjecajima i gljivičnim oboljenjima", kazao je Vidačak, koji je govorio i o primjerima kada dođe do fizičkog oštećenja hrane u samom procesu proizvodnje, piše fokus.ba.

Rizici u proizvodnji su brojni

Spomenuo je i primjer hemijskih onečišćenja koja nastaju, kako je kazao, usred neodgovarajuće upotrebe sredstava za zaštitu.

Po njegovom mišljenju, rizici u proizvodnji hrane su brojni. Ključ rizika za opasnost po zdravlje potrošača je izloženost, a što je veća izloženost, to je veći rizik, istaknuo je glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane BiH, naglasivši kako mediji imaju značajnu ulogu u svemu tome, posebno u slučajevima povlačenja hrane s tržišta.

Izvor: fokus.ba, Foto: dolgachov/bigstockphoto.com


Tagovi

Hrana Deklaracija Oštećenja hrane Kvarenje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97