Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Australija
  • 08.08.2020. 18:00

Prijeti im nestašica hrane zbog novih rigoroznih epidemioloških mjera?

Australskim državama prijeti nestašica hrane nakon što su pooštrene protuepidemijske mjere, a u Viktoriji proglašeno stanje katastrofe. Dodatni je problem što u poljoprivredi nema sezonskih radnika, a cijene povrća su naglo porasle.

Foto: Jumpstory
  • 138
  • 76
  • 0

Dosad neviđena ograničenja poremetit će čitav lanac opskrbe u cijeloj Australiji, a najgore je u saveznoj državi Viktoriji gdje je proglašeno stanje katastrofe, upozorio je tamošnji Savez velikih supermarketa.

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca upozorio je k tome i na moguću nestašicu hrane zbog panične kupovine stanovnika nakon što su u toj državi uvedene strože mjere zbog pandemije koronavirusa, javlja dailymail.

Ograničili količinu proizvoda koju kupci mogu kupiti

Premijer Daniel Andrews upozorio je kupce da ne stvaraju paniku i ne skladište ogromne količine hrane, rekavši da se vlada i trgovci zalažu za osiguravanje dovoljne opskrbe.

"Mnogo je posla uloženo u smanjenje broja osoblja, ali u isto vrijeme u zaštitu količine proizvoda koja će se nalaziti na policama supermarketa", rekao je on za theage.

Tržište voća i povrća ugroženo diljem svijeta - nekima prijeti nestašica hrane

Država je ograničila količinu proizvoda koje kupci mogu kupiti. Primjerice, trenutno jedan kupac može kupiti dva paketa goveđeg mesa, janjetine, svinjetine, piletine, šećera, brašna, jaja, tjestenine ili toaletnog papira.

Problemi sa opskrbom zbog ograničenja 

Tvornice za preradu i pakiranje mesa u toj državi su prisiljene smanjiti svoju proizvodnju za trećinu zbog rigoroznih mjera zaštite koje je propisala država. I distribucijski centri bili su prisiljeni smanjiti broj radnika na dvije trećine tijekom šest sedmica zatvaranja.

Osim panične kupnje i nestašice hrane, supermarketi se boje da bi ograničenja mogla dovesti do toga da kupci moraju ponovno dolaziti u trgovine kako bi napunili svoje košare.

Jedan trgovački lanac, čije ime nije objavljeno, upozorenje je poslao direktno vladinu odboru za borbu protiv Covid-19. I šefica australskog Poslovnog vijeća Jennifer Westacott je ukazala na probleme sa opskrbom u uvjetima koronakrize.

"Moramo hitno riješiti probleme u lancu opskrbe u distribucijskim centrima i ta se ograničenja moraju ukinuti jer ne vode računa o toma da ovi lanci opskrbljuju cijelu zemlju", napomenula je.

Cijene povrća naglo skočile

Istovremeno su i cijene povrća naglo skočile za čak 60% jer zbog zatvaranja granica nema sezonskih radnika. Radnu snagu u Australiji za potrebe poljoprivrede uglavnom čine mladi iz Evrope i jugoistočne Azije, no sada ih nema jer ne mogu ući u zemlju, a oni koji su već bili ondje morali su se vratiti kući.

Verschueren: Nema straha od nestašice hrane ako se budemo ponašali odgovorno

"Smanjenje broja radnika plus problemi zbog kojih pokušavamo premjestiti radnike po proizvodnim lokacijama dodatno otežavaju posao proizvođačima voća i povrća koji nemaju radne snage za opskrbu svih Australaca svježom hranom", rekao je izvršni direktor australskog Udruženja proizvođača svježe hrane, Michael Rogers.

Zatvaranje i ograničenja domaćih granica također znače da industrija ne može koristiti radnike koji po potrebi putuju unutar kontinenta, a ta je država zabranila i stanovnicima da putuju dalje od 5 km u potrazi za namirnicama ili rekreacijom. Osim toga, zabranjene su organizirane rekreativne aktivnosti i vjenčanja, a nošenje maski je obvezno.


Tagovi

Australija Viktorija Hrana Nestašica Korona kriza Distribucija Zabrane


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.