AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Preventivna kontrola piletine na salmonelu

Preventivna kontrola piletine na salmonelu

Brčko distrikt

Preventivna kontrola piletine na salmonelu

Datum: 03.12.2016. 15:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Veterinarska inspekcija Inspektorata Vlade Brčko distrikta samoinicijativno je poduzela radnje kako bi se spriječio bilo kakav nezakonit promet roba.

U vezi s otkrivanjem salmonele u mesu u Hrvatskoj i pojačanim kontrolama, iako nema granične veterinarske inspekcije zbog situacije u okruženju, veterinarska inspekcija Inspektorata Vlade Brčko distrikta BiH samoinicijativno je poduzela radnje na području Distrikta kako bi se spriječio bilo kakav promet roba koje su pod njihovom kontrolom, a nije u skladu sa zakonom.

Senada Garić, voditeljica brčanskog Inspektorata, naglasila je da veterinarska inspekcija Inspektorata Distrikta u skladu s pravilnikom koji je donesen na državnoj razini o ciljevima za smanjenje nazočnosti bakterije - vrsta salmonele (enteritis i salmonela tifimurium) inače vrši uzorkovanje na području Brčko distrikta BiH po planu i to od 2014. godine.

Uzorkovanje u primarnoj proizvodnji

Kako je navela službeno uzorkovanje vrši se u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji stelje na farmama brojlera i farmama kokoši nesilica, a sve s ciljem utvrđivanja nazočnosti bakterije salmonele u tim objektima.

"Uzeto je pet uzoraka pilećega mesa od domaćeg proizvođača iz BiH i dva uzorka iz uvoza. Sve je meso bilo u roku uporabe, pravilno deklarirano i izloženo u propisanim uvjetima na temperaturi od 0 do + 4 stupnja", objasnila je Garić.

Također je dodala da nema mjesta panici naglasivši da veterinarska inspekcija vrši redovite kontrole, što je i dokaz da do sada na području Brčko distrikta BiH nismo imali ovakvih problema, navodi se na stranici Vlade Brčko Distrikta.

Foto: Bigstockphoto/roibu

Broj pregleda članka: 390; Uspješnost članka: 24.5

Tagovi: Preventiva, Salmonela, Piletina, Brčko distrikt

Ključne riječi članka: preventivna, kontrola, piletine, na, salmonelu, distrikta, brčko, vrši, uzorkovanje, području, veterinarska, inspektorata, salmonele, inspekcija, brčko distrikta, veterinarska inspekcija, području brčko distrikta, vlade brčko distrikta, veterinarska inspekcija inspektorata


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!