• Mesna industrija
  • 09.10.2015. 12:00

Prerađivači mesa o stanju u mesnoj industriji

Na sjednici Odbora prerađivača mesa i mesnih proizvoda BiH razmatrana je problematika mesne industrije.

Foto: depositphotos.com
  • 205
  • 5
  • 0

U prostorima Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održana je sjednica Odbora prerađivača mesa i mesnih proizvoda BiH, kojoj su prisustvovali predstavnici kompanija: Menprom, ZP Komerc, Akova Impex, Argeta, MI Trivas, Madi, Brajlović.

Na sjednici je razmatrana problematika mesne industrije, poput nemogućnosti izvoza proizvoda animalnog porijekla na tržište EU i necarinskih barijera pri izvozu u zemlje CEFTA regiona, te mogućnosti izvoza na nova tržišta. Također se razgovaralo o izboru sajmova za promociju bh. mesne industrije u 2016. godini.

Ostvaren značajan napredak u izvozu mesa

Prisutni na sjednici su razmatrali i spoljnotrgovinsku razmjenu mesa i mesnih prerađevina za osam mjeseci tekuće godine i tom prilikom konstatovali da je ostvaren značajan napredak u odnosu na isti period prošle godine. U 2015. godini izvezeno je mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od preko 102 miliona KM, od čega je najviše bilo goveđeg mesa, svježeg, rashlađenog i smrznutog, te prerađevina od mesa. U odnosu na isti period 2014. godine, izvoz ovih proizvoda je porastao za preko 100%. Najveći izvoz ostvaren je na tržište Turske, Kosova, Srbije i Crne Gore.

Vrijednost uvoza povećana za 7%

Kada je riječ o uvozu, u osam mjeseci 2015. godine vrijednost uvoza mesa i mesnih prerađevina iznosila je oko 190 miliona KM, što predstavlja blago povećanje od 7% u odnosu na isti period 2014. godine. U našu zemlju se najviše uvozilo goveđe, svinjsko i pileće meso i mesne prerađevine, a vodeće zemlje uvoza bile su Poljska, Holandija, Srbija, Hrvatska, Italija i Austrija.

Foto: depositphotos.com; racorn


Izvori

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH


Tagovi

Izvoz Mesa Uvoz Nova tržišta Odbor prerađivača mesa VTKBiH Tržište EU Necarinske barijere Mesne prerađevine CEFTA

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uživajte u čarima lješnjika.Cvjetovi lijeske su bitan izvor polena za pčele kao i za druge oprašivaće.Lijeska cvjeta od kraja januara do kraja marta.Svoj vrt ukrasite crvenim sortama lijeske,tako da tokom cijele godine imate dekorativne grm... Više [+]