Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bez panike
  • 03.03.2022. 14:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Povećana potražnja za uljem - Bimal osigurao dovoljne količine

Resorno ministarstvo je u prošloj godini svim proizvođačima osiguralo 450 KM po hektaru proizvedene uljarice, a ove godine kroz različite mjere ta podrška će biti i veća

Foto: FMPVŠ
  • 150
  • 83
  • 0

Najveća kompanija za proizvodnju ulja u BiH, Bimal, bilježi povećanu potražnju za ovom namirnicom na domaćem i inostranom tržištu. Svojim proizvodnim kapacitetima uspijevaju odgovoriti tim zahtjevima. Poručili su da građani nemaju razloga za bilo kakvu zabrinutost po pitanju nestašice ovog prehrambenog artikla jer imaju osigurane sasvim dovoljne, višemjesečne količine.

Bimal u Brčkom, danas je posjetio i federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić koji je naveo kako ga raduje činjenica da ova kompanija širi kooperantsku mrežu i povećava otkup uljarica čime značajno podržava bh. proizvođače.

"To je svakako pokazatelj da se domaće prehrambene kompanije, u izazovnim vremenima kakva su danas, mogu osloniti na poljoprivredne proizvođače, kojima garantiran otkup uljarica i poticajne mjere daju sigurnost u bavljenju ovom proizvodnjom", kazao je Dedić.

Veća podrška

Resorno ministarstvo je u prošloj godini svim proizvođačima osiguralo 450 KM po hektaru proizvedene uljarice, a ove godine kroz različite mjere, prema riječima ministra, ta podrška će biti i veća.

Veća proizvodnja hrane mora biti naš prioritet

Tokom panel diskusije organizirane u okviru Dana uljarica pod nazivom "Značaj domaće proizvodnje i zaliha hrane u vrijeme krize" ukazano je na neophodnost domaće proizvodnje hrane i sistematskog pristupa robnim rezervama. Naveli su kako je nužno ponuditi odgovori na pitanja u svjetlu aktuelnih kriza izazvanih pandemijom korona virusa i ratnim stanjem u Ukrajini.

Veća proizvodnja hrane

Govoreći o stanju u poljoprivredi FBiH, Dedić je kazao kako je pred nama jedna izazovna godina, ali i kako očekuje da se uz koordiniranu i harmoniziranu podršku svih nivoa vlasti više pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

Građani iz (ne)opravdanog straha gomilaju zalihe - poskupilo brašno

"Vjerujemo da institucionalna saradnja i podrška poljoprivrednicima od svih nivoa vlasti može dati bolje rezultate kako bi se osigurala održivost poljoprivredne proizvodnje i stvorile pretpostavke za njen daljnji razvoj. Veća proizvodnja hrane mora biti naš prioritet", kazao je on tokom panel diskusije.

Ovaj događaj je organizirao Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanija Bimal. Prisustvovali su i Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, Mato Brkić, ministar poljoprivrede Posavskog kantona, Milenko Ninković, šef odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta te drugi učesnici koji su svojim izlaganjima pokušali ukazati na značaj domaće proizvodnje u svjetlu sve češćih poremećaja na međunarodnom tržištu.


Fotoprilog


Tagovi

Ulje Bimal Šemsudin Dedić Boris Pašalić Mato Brkić Milenko Ninković Dani uljarica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.