Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 28.07.2016. 12:00

Povećan izvoz voća u Rusiju, šansa mesu i mlijeku

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Republike Srpske u Rusiju porastao je u 2015. u odnosu na 2014. godinu sa 4,3 miliona KM, na 12,7 miliona KM.

Foto: vladars.net
  • 240
  • 11
  • 0

Izvozne potencijale Republike Srpske u oblasti biljne i animalne proizvodnje, prvenstveno voća, povrća, mesa i mlijeka, te njihovih prerađevina predstavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr. Stevo Mirjanić ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmjeni, ministar Mirjanić je istakao da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Republike Srpske u Rusiju porastao u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu sa 4,3 miliona KM, na 12,7 miliona KM, te da u strukturi izvoza dominantno mjesto ima voće, prvenstveno jabuka.

Šansa za izvoz mesa i mlijeka

Ministar Mirjanić je istakao da Republika Srpska ima velike šanse i mogućnosti u proizvodnji i isporuci svježeg mesa, prerađevina od mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, i da može ponuditi Rusiji značajne količine tih proizvoda.

"Republika Srpska ima dobro razvijenu veterinarsku službu i može ispuniti sve uslove koje zahtijeva rusko tržište u vezi proizvoda animalnog porijekla", rekao je ministar Mirjanić.

Ambasador Ivancov je informisao ministra Mirjanića da će ruski inspektori nadležni za izdavanje sertifikata za izvoz, posjetiti Republiku Srpsku i BiH do kraja ove godine.

On je zahvalio ministru Mirjaniću na korisnim i bitnim informacijama koje mu je prenijeo ističući Glavni cilj dolaska ruske delegacije bit će inspekcija objekata za proizvodnju mesa i mlijeka.

Podrška razvoju živinarstva

Podsjećamo, ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić razgovarao je sa predstavnicima Zajednice živinara i Udruženja tovljača pilića Republike Srpske kojima je prenijeo da će Vlada i Ministarstvo snažno podržati peradarsku proizvodnju u cjelini, kako primarni, proizvođački dio, tako i finalni, prerađivački dio.

"Posebno ćemo predložiti odgovarajuća sredstva za proširenje objekata finalne proizvodnje u oblasti živinarstva", rekao je ministar Mirjanić.

On je istakao da daje punu podršku formiranju jedinstvenog udruženja živinara na području Republike Srpske, i naglasio da bi tako domaći živinari imali značajan uticaj i u sferi plasmana svojih proizvoda, pod uslovom da unaprijede i održe kvalitet proizvodnje.

Foto: vladars.net


Tagovi

Ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić Rusija Izvoz Meso Mlijeko Voće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić