Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarski sektor
  • 29.02.2016. 15:00

Potrebna revitalizacija prerađivačkih kapaciteta

Domaće tržište mlijeka i mliječnih prerađevina trpi velike posljedice od poremećaja tržišta mlijeka u EU. Problemi u otkupu i plasmanu proizvoda domaćih mljekara ogledaju se i u nedovoljno razvijenoj paleti finalnih proizvoda.

  • 205
  • 7
  • 0

U posljednjih godinu dana domaće tržište mlijeka i mliječnih prerađevina trpi velike posljedice od poremećaja tržišta mlijeka u Evropskoj uniji.

Pored dampinških cijena uvoznih proizvoda, problemi u otkupu i plasmanu proizvoda domaćih mljekara ogledaju se i u nedovoljno razvijenoj paleti finalnih proizvoda, što je dovelo do stvaranja velikih viškova gotovih proizvoda nepovoljne strukture (većinom UHT dugotrajno mlijeko).

Prilagoditi strukturu proizvodnje tržištu

Zalihe mlijeka i mliječnih proizvoda u domaćim mljekarama sredinom 2015. godine iznosile su oko 5 miliona litara. Dugoročno rješenje za prevazilaženje i ublažavanje problema na domaćem tržištu mlijeka je prilagođavanje strukture proizvodnje i prerade tržišnim potrebama i zahtjevima prvenstveno kroz supstituciju uvoza, kao i prilagođavanje promjenama navika potrošača. Jedno od rješenja za problem viška sirovog mlijeka je u iznalaženju mogućnosti za proizvodnju dugotrajnijih proizvoda veće vrijednosti i višeg stepena prerade (mlijeko u prahu, surutka u prahu, mliječni maslac, polutvrdi i tvrdi sirevi, kozji sirevi).

Instalisani kapaciteti za proizvodnju mlijeka u prahu, surutke u prahu i mliječnog maslaca u Republici Srpskoj postoje jedino u mljekari "DTD Mljekara" d.o.o. Šnjegotina, opština Teslić. Mljekara posjeduje linije za proizvodnju mlijeka u prahu, mliječnog maslaca, polutvrdih i tvrdih sireva, kao i pasterizovanog mlijeka i jogurta, svježeg sira i pavlake. Mljekaru je 28.01.2016. godine pregledala Komisija za izdavanje dozvola za izvoz mliječnih proizvoda u Republiku Tursku, koju su činili predstavnici Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Turske i predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH. Nakon pregleda komisija je usmeno saopštila da nisu našli nikakve nedostatke i da nemaju primjedbe, te da će konačna dozvola biti izdata do kraja februara 2016. godine. Mljekara namjerava da u Tursku izvozi mlijeko u prahu, blok mliječni maslac i tvrde sireve.

Treba sačuvati domaće pogone

U cilju očuvanja primarnog sektora i stočnog fonda, kao i nastavka ukrupnjavanja farmi za proizvodnju mlijeka, neophodno je snažno podržati revitalizaciju prerađivačkih kapaciteta koji mogu obezbijediti značajniju suspstituciju uvoza mliječnih prerađevina. Obzirom na regionalno organizovane poslovne sisteme u mljekarskom sektoru, koji su u stranom vlasništvu (Imlek a.d. Srbija, Dukat d.d. Hrvatska, Meggle a.g. Njemačka, Zott a.g. Njemačka) i istovremeno posjeduju pogone za preradu mlijeka u skoro svim državama u regionu, neophodno je sačuvati domaće pogone i time dugoročno obezbijediti sigurnost plasmana domaćeg mlijeka i zadržavanje radnih mjesta kako u domaćim mljekarama, tako i na poljoprivrednim gazdinstvima.

Potrebno obezbijediti dugoročna kreditna sredstva

Iz Vlade Republike Srpske su naveli kako su, iz prethodno navedenih razloga, zajedno sa resornim Ministarstvom, stava da je od presudne važnosti pokrenuti preradu mlijeka u Šnjegotini u povećanom iskorišćenju kapaciteta. U tu svrhu potrebno je obezbijediti dugoročna kreditna sredstva koja bi bila odobrena od strane Investiciono-razvojne banke. ​

Foto:bigstockphotos.com;Hemeroskopion


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Domaće tržište mlijeka Dampinške cijene Zalihe mlijeka Višak mlijeka Dozvola za izvoz Ukrupnjavanje farmi Stočni fond Sigurnost plasmana Dugoročna kreditna sredstva Ministarstvo poljoprivrede RS