Maloprodajne cijene tjestenine ove su godine u Evropi porasle oko 12%, a u SAD 8%. Očekuje se daljnji rast
Suša u Kanadi i loše vrijeme u Evropi značajno su oštetili usjeve durum pšenice, smanjili zalihe mlinara i prehrambenih kompanija zbog čega se može očekivati poskupljenje tjestenine, piše Reuters.
Talijanska vlada je još u maju sazvala krizni sastanak jer su cijene osnovnih prehrambenih namirnica skočile više nego dvostruko od nacionalne stope inflacije. S globalnom proizvodnjom durum pšenice koja je pala na najniži nivo u 22 godine poznati talijanski proizvođači tjestenine morali su se okrenuti neuobičajenim dobavljačima poput Turske.
Na drugoj strani svijeta, u Torontu cijena vreće od 20 kilograma krupice, dobivene od ove vrste pšenice, porasla je 24 posto u nekoliko sedmica jula, na 26 kanadskih dolara (17,69 eura, op.a.).
Strahuje se da će cijene još više porasti u toj zemlji, najvećem izvozniku ove vrste pšenice.
Maloprodajne cijene tjestenine ove su godine u Evropi porasle oko 12%, a u SAD 8%, prema kompaniji za istraživanje tržišta Nielsen.
Međunarodno vijeće za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023./24. biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe biti najmanje u tri desetljeća.
U Italiji se oslanjaju na uvoz kako bi namirili nedostatak domaćih usjeva, a Turska je tu preuzela glavnu ulogu. Tržišne procjene pokazuju da je ovogodišnji izvoz duruma iz te zemlje iznosio 300.000 tona, od čega je većina namijenjena Italiji. Očekuje se da će izvoz doseći 500.000 tona, a možda i 1 milion, ovisno o odobrenjima vlade za izvoz.
Kratkoročna olakšica snabdijevanja stigla je i iz Rusije, koja je od jula isporučila preko 100.000 tona u Evropsku uniju prema podacima o uvozu iz EU-a.
Konsultantska kompanija Strategie Grains kaže da bi proizvođači tjestenine mogli koristiti više meke pšenice tamo gdje to propisi dopuštaju te da su prihodi potrošača ograničeni.
Od ove najtvrđe pšenice proizvodi se tjestenina s "al dente" čvrstom teksturom, za razliku od meke pšenice. U Sjevernoj Africi se koristi za izradu kus-kusa.
"Neće biti dovoljno duruma za snabdijevanje cijelog svijeta na normalnom nivou potražnje", rekla je analitičarka Strategie Grains Severine Omnes-Maisons.
Tagovi
Autorica