Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji sir
  • 05.03.2024. 10:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Kupres

Ponovo potvrđeno da Kupres ima najbolji sir na Balkanu

Na kupreškoj visoravni uspjeva više od tisuću različitih biljaka i idealno je područje za stočarstvo.  A upravo kvalitetna sirovina, odnosno mlijeko, temelj je za kvalitetan finalni proizvod - kupreški sir.

Foto: Martina Krišto Antelj
  • 1.212
  • 548
  • 0

Ne možete spomenuti Smaila Žilića i njegovu siranu, a da uz to ne dođe i neka nagrada. Tako je bilo i ovaj put, tek što smo sišli s Kupresa, stigla je nova potvrda da je kupreški sir opet najbolji na Balkanu. Naime, na Balkan Cheese Festivalu u Beogradu, u susjednoj Srbiji, Kupreški sir sa začinom proglašen je najboljim u posebnoj kategoriji sireva. 

Da je kvaliteta neupitna, potvrđuju brojna priznanja. Samo na ovom prestižnom beogradskom sajmu osvojio je šest puta nagradu za kvalitetu. Iako je stvorio brend koji promovira Bosnu i Hercegovinu, i upotpunjuje turističku i gastronomsku ponudu tog kraja, bilo kakva podrška vlasti - potpuno je izostala. Pritom, ne treba zaboraviti da se godišnje u BiH uvezu milioni tona sira, koji također plaćamo u milionima maraka. 

Put ljekovitog bilja

Poznato je da je Kupres, zahvaljujući bogatom biodiverzitetu i nadmorskoj visini, idealno područje za ispašu stoke. Zbog raznovrsnih i ljekovitih biljaka i mlijeko ima posebnu aromu pa se ovdje proizvode i najkvalitetniji sirevi. Na ovoj visoravni uspjeva više od tisuću različitih biljaka i idealno je područje za stočarstvo. A upravo kvalitetna sirovina, odnosno mlijeko, temelj je za kvalitetan finalni proizvod - kupreški sir. To je ponukalo i Žilića da sarajevsku adresu zamjeni kupreškom i pokrene proizvodnju i to baš u ulici simboličnog naziva - Put ljekovitog bilja.

Potežak je posao, kaže Munevera

"Ako se igdje u BiH može napraviti dobar sir onda je to, između ostalog i na Kupresu. Time sam se povodio kada sam napuštao Sarajevo i odlučio živjeti u potpuno novoj sredini, moja obitelj i ja. I pokrenuli smo zaista jedan veliki projekt", kaže vlasnik sirane i mljekare "Kupres Milch"

Smail je obnovio devastirani objekt nekadašnje Mljekare Kupres, zaposlio 7 djelatnika i vlastitim sredstvima, bez ikakve pomoći vlasti, 2014. započeo proizvodnju. Trenutno, ovdje radi samo tročlana obitelj. Mjesečno prerade do 35 tona litara mlijeka, koje otkupljuju uglavnom od lokalnih, kupreških farmera, a dijelom i od kooperanata s Vlašića i Rostova. Posao je zahtjevan, kaže nam naš domaćin, jer se dnevno proizvede i do 200 kilograma sira.

"Mogu vam reći da je potežak posao. To zahtijeva vrijeme od ranog jutra do kasno navečer, pogotovo ljeti kad ima više mlijeka onda smo znali raditi i po tri smjene. Ali uspijevamo nekako, organiziramo se i ide, nema druge", kaže Smailova supruga Munevera, koja zajedno sa kćerkom i suprugom obavlja sav posao u firmi.

Brend koji osvaja svijet

Sirana je jedinstvena po tome jer se ovdje, osim tradicionalnog kupreškog sira, proizvode i oni sa začinskim biljem, brusnicom, borovnicom, aronijom, ali i narandžom i limunom, pa čak i s kikirikijem i čokoladom. Smail, kaže, ako imate standardno kvalitetan sir, samo je stvar kreativnosti što ćete u njega dodati i može napraviti, dodaje, kakav god sir poželite.  

"Kupres nije nikad bolje prezentiran, niti reklamiran, kroz neki svoj sopstveni proizvod. Moj sir se ne zove sir Smaila Žilića, on se zove kupreški sir, i pod tim nazivom je postao brend ne samo u Beogradu, Srbiji, nego širom svijeta, ne postoji kontinet na koji nije otišao", dodaje Smail koji u sklopu sirane planira napraviti i edukacijski centar, gdje će se moći obučavati i studenti i đaci, ali i proizvođači mlijeka.

Odmara se svirajući 

Dvorana za edukaciju i kušanje sira je već završena, kao i dio smještajnih kapaciteta za sve oni koji žele doći kušati kupreški sir, naučiti nešto novo, ali i uživati u netaknutoj prirodi kupreškog kraja.

Žilić je, kaže, imao viziju kada je došao u potpuno novu sredinu da pokrene proizvodnju sira, i dobrim dijelom je uspio u tome. Međutim, puno je još ideja i planova koje želi realizirati ovaj magistar poljoprivrednih nauka. Do tada, u rijetkim pauzama od posla, odmara se svirajući klarinet, a u šali kaže da je najbolji svirač flaute među proizvođačima sira, i najbolji proizvođač sira među sviračima flaute!  


Fotoprilog


Tagovi

Sirana kupers Kupres milch Smail Žilić Najbolji balkanski sir Balkan Cheese Festival Munevera Žilić


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.