Pretraga tekstova
Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego je 44. poljski proizvod koji je upisan u registar Evropske komisije, a sirovina za njegovu proizvodnju je medljika sa jele iz šuma i to iz dva dijela planinskog lanca Beskid.
"Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego" je 44. poljski proizvod koji je upisan u registar Evropske komisije. Od 5. augusta 2020. godine upisan je u Službeni list Evropske unije i registar zaštićenih oznaka podrijetla i geografskih oznaka (ZOI).
Ovaj proizvod je tekući ili kristalizirani medljikovac, a sirovina za proizvodnju je medljika sa jele iz šume i to iz dva dijela planinsko lanca Beskid: planina Beskid Wyspowy Ii malog predjela planina Beskid Makowski pod nazivom Beskid Myślenicki.
Proizvode je lisne vaši koje skupljaju biljni sok sa grana iz kojeg iskoriste proteine, a izluče medljiku, tj. preostalu viskoznu tekućinu koja se pretežito sastoji od ugljikohidrata. Pčele je potom prikupljaju sa iglica i grana jele te sa šumskog tla tačno ispod stabala.
Medljika je u početku svijetle boje, no ubrzo poprimi različite primjese, kao što su peludna zrnca ili spore gljiva ili alga. Te primjese daju proizvodu njegovu karakterističnu tamno zelenu boju.
Proizvode ga isključivo kolonije sivih medonosnih pčela (Apis mellifera carnica) koje pripadaju liniji Dobra ili su križane s ostalim pčelama te vrste (Apis mellifera carnica). U križanju ženka mora biti iz linije Dobra, a mužjak mora pripadati vrsti sivih medonosnih pčela.
Duga povijest pčelarstva na tom području doprinijela je razvoju vještina lokalnih uzgajivača. Oni nisu upotrebljavali uvedene linije niti su ih križali sa pčelama neprilagođenima na lokalne klimatske uslove i uslove za skupljanje nektara, a zahvaljujući njihovom uzgoju linija Dobra uspješno se održala bez promjena sve do danas.
Ovaj proizvod ima gustu i viskoznu konzistenciju, a nekristalizirani je med crno-zelene boje i može imati tamnosmeđe nijanse. Nakon kristalizacije izgleda svjetlije i boja mu varira od sivo-zelene do smeđe. Ima intenzivnu aromu sa specifičnim mirisom koji podsjeća na smolu te blag, sladak okus.
Nizak sadržaj vode u ovom proizvodu dokaz je da su pčele pravilno poticale isparavanje vode za vrijeme dozrijevanja meda te da je pčelar vješto odredio vrijeme skupljanja meda. Dok nizak sadržaj HMF-a (5-hidroksimetilfurfural) u proizvodu potvrđuje da je svjež i zagrijavan na niskoj temperaturi, čime su očuvani njegovi dragocjeni sastojci.
Znanje i iskustvo lokalnih pčelara te njihova briga da med bude svjež utiču na hemijski sastav i specifična svojstva ovog proizvoda, zahvaljujući kojima je i postao nositelj ove oznake.
Tagovi
ZOI Oznaka podrijetla Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego Poljski med
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 1 tjedan
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 1 tjedan
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 1 tjedan
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...