Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 18.12.2016. 15:00

Pojedi sve što je na tanjuru ili plati kaznu!

Ako gost ne pojede sve što je stavio u tanjur plaća na osnovni račun još euro ili dva. Njemačka je poznata po razvrstavanju otpada, ali se malo vodi računa o tome šta se baca. Svakodnevno u kanti za otpatke završi oko 200 grama hrane po stanovniku.

Foto: Simović Đorđe
  • 771
  • 81
  • 0

U cilju sprečavanja bacanja hrane, brojni azijski restorani u Njemačkoj počeli su da naplaćuju kazne gostima ukoliko "ne poližu tanjure". Naime, u ovim restoranima se služi hrana na švedskom stolu.

Ako gost ne pojede sve što je stavio u tanjur plaća na osnovni račun još euro ili dva. Njemačka je poznata po razvrstavanju otpada, ali se malo vodi računa o tome šta se baca. Svakodnevno u kanti za otpatke završi oko 200 grama hrane po stanovniku.

Ako ne završite obrok platićete dodatno

Štutgartski restoran Juki, kome su specijaliteti suši i gril, gostima koji ne završe obrok naplaćuju jedan euro. Svi koji se zateknu u ovom restoranu imaju mogućnost da se odluče na "Probaj 120" to jest mogu da jedu koliko i šta žele sa švedskog stola u trajanju od dva časa. Ali ako im i djelić hrane ostane u tanjuru plaćaju kaznu.

Vlasnik restorana kako prenosi EuroActiv kaže da se to zove "sve što možeš da pojedeš" a ne "sve što možeš da natrpaš" kaže vlasnik restorana Guju Luan i dodaje: "Kao vlasnik restorana ne želiš da uznemiravaš goste. Međutim, neki od njih ne shvataju sistem pojedi koliko možeš kako treba", dodaje vlasnik Jukia.

Po sličnom principu posluje i japanski restoran Okini u Dizeldorfu. U ovom restoranu ukoliko gost na tanjuru ostavi hladnu hranu plaća kaznu u visini jedan euro, a ako je u tanjuru ostavljena hrana još uvijek topla mora da izdvoji dva eura. Ovaj restoran preko web stranice savjetuje svoje goste da naruče onoliko koliko mogu da pojedu.

U restoranu Himalaja u Mendenu u Njemačkoj visina kazne određuje se na osnovu težine ostataka hrane u tanjuru. Tako se plaća dodatnih dva eura ako je ostalo više od 100 grama hrane.

Svaki Nijemac dnevno baci 225 grama hrane

Svaki Nijemac baci u prosjeku 225 grama hrane dnevno, od čega je samo trećina stvarno za bacanje. Istraživanje je pokazalo i da svaki građanin Njemačke godišnje baci hranu u vrijednosti od oko 235 eura.

Principi po kojima posluju ovi azijski restorani sprečavaju bacanje hrane istovremeno pomažući onima kojima je to potrebno jer prikupljeni novac od kazni bude poklonjen u dobrtvorne svrhe.

Foto: Simović Đorđe


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Njemačka Bacanje hrane Kazna Ostatci


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.