Ako gost ne pojede sve što je stavio u tanjur plaća na osnovni račun još euro ili dva. Njemačka je poznata po razvrstavanju otpada, ali se malo vodi računa o tome šta se baca. Svakodnevno u kanti za otpatke završi oko 200 grama hrane po stanovniku.
U cilju sprečavanja bacanja hrane, brojni azijski restorani u Njemačkoj počeli su da naplaćuju kazne gostima ukoliko "ne poližu tanjure". Naime, u ovim restoranima se služi hrana na švedskom stolu.
Ako gost ne pojede sve što je stavio u tanjur plaća na osnovni račun još euro ili dva. Njemačka je poznata po razvrstavanju otpada, ali se malo vodi računa o tome šta se baca. Svakodnevno u kanti za otpatke završi oko 200 grama hrane po stanovniku.
Štutgartski restoran Juki, kome su specijaliteti suši i gril, gostima koji ne završe obrok naplaćuju jedan euro. Svi koji se zateknu u ovom restoranu imaju mogućnost da se odluče na "Probaj 120" to jest mogu da jedu koliko i šta žele sa švedskog stola u trajanju od dva časa. Ali ako im i djelić hrane ostane u tanjuru plaćaju kaznu.
Vlasnik restorana kako prenosi EuroActiv kaže da se to zove "sve što možeš da pojedeš" a ne "sve što možeš da natrpaš" kaže vlasnik restorana Guju Luan i dodaje: "Kao vlasnik restorana ne želiš da uznemiravaš goste. Međutim, neki od njih ne shvataju sistem pojedi koliko možeš kako treba", dodaje vlasnik Jukia.
Po sličnom principu posluje i japanski restoran Okini u Dizeldorfu. U ovom restoranu ukoliko gost na tanjuru ostavi hladnu hranu plaća kaznu u visini jedan euro, a ako je u tanjuru ostavljena hrana još uvijek topla mora da izdvoji dva eura. Ovaj restoran preko web stranice savjetuje svoje goste da naruče onoliko koliko mogu da pojedu.
U restoranu Himalaja u Mendenu u Njemačkoj visina kazne određuje se na osnovu težine ostataka hrane u tanjuru. Tako se plaća dodatnih dva eura ako je ostalo više od 100 grama hrane.
Svaki Nijemac baci u prosjeku 225 grama hrane dnevno, od čega je samo trećina stvarno za bacanje. Istraživanje je pokazalo i da svaki građanin Njemačke godišnje baci hranu u vrijednosti od oko 235 eura.
Principi po kojima posluju ovi azijski restorani sprečavaju bacanje hrane istovremeno pomažući onima kojima je to potrebno jer prikupljeni novac od kazni bude poklonjen u dobrtvorne svrhe.
Foto: Simović Đorđe
Izvori
Tagovi
Autorica