• Sok od ruže
  • 24.03.2021. 15:15
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Velika Obarska

Po porodičnoj recepturi proizvode sok od ruže i planiraju ga plasirati i u region

Za uzgoj ove cvjetnice i proizvodnju soka odlučili su se jer ruža ima mnoga djelotvorna svojstva, a napitak poseban miris i ukus.

Foto: Arhiva Vladimira Miličevića i Darka Tešića
  • 343
  • 503
  • 0

U Velikoj Obarskoj pored Bijeljine, Vladimir Miličević i Darko Tešić započeli su proces uzgoja ruže i proizvodnje soka od ovog cvjeta. Njihov biznis, naziva "Angel's Rose" pokrenut je 2019. godine, a za sada broji 305 stabala ruže i preko 100.000 ubranih latica.

Ističu da su se za uzgoj ove vrste i proizvodnju soka odlučili jer ruža ima mnoga djelotvorna svojstva, a napitak poseban miris i ukus.

"Prosto i jednostavno smo željeli da napravimo sok od ruže i približimo ga svima koji nisu imali tu privilegiju da im neko iz uže porodice posjeduje ovaj cvijet i pravi napitak od njega", kažu za Agroklub ovi vrijedni mladići. Smatraju da je zaista to čast jer je sok od ruže poseban i jedinstven proizvod, naročito ako se priprema na tradicionalni način.

Jedinstven proizvod na našem tržištu

Naši sagovornici ga prave po staroj recepturi bake Anđe i potpuno je prirodan, bez ikakvih aditiva. Latice ruže se beru ručno, a branje započinje početkom ili sredinom maja. Kako bi se iskoristilo najviše biljnih sokova, najbolje je da se obavlja ujutru. Nakon toga, latice se peru i odlažu u bačve kako bi se dobio odgovarajući miris i ukus.

Poslije nekog određenog vremena, kada puste svoje arome, smjesa se zaslađuje i prebacuje u pasterizator. Na temperaturi od 90 stepeni uništavaju se mikroorganizmi i proizvod se dalje pakuje u staklene flaše i zatvara.

Obavezna primjena agrotehnike

Kako kažu, nova su i mala firma koja se tek probija na tržištu. U toku prošle godine, obilježene pandemijom Covid 19, plan im je bio da se predstave javnosti. "Trenutno se naš sok može probati u najvećem broju ugostiteljskih objekata u Bijeljini i Brčkom, a zastupljen je i na području Zvornika, Modriče i Banja Luke. Od nedavno, u ponudi je i na Palama, a nadamo se da će u narednom periodu biti dostupan svim građanima širom BiH, a zašto da ne i u regionu", pričaju nam svoje planove Vladimir i Darko.

Redovno prate preporuke stručnjaka

U proizvodnji koriste najkvalitetniju sortu ruže, tačnije, Rosa Damascena. Ističu da je neophodno pratiti savjete stručnjaka prilikom njenog uzgoja jer je potrebno mnogo truda i rada tokom cijele godine da bi dobili ono što očekujemo. 

"Obavezno je pratiti uputstva naših stručnjaka koji imaju iskustva u uzgoju ruža, kao i međunarodne smjernice, što bi uvijek trebalo da daje rezultate", objašnjava Vladimir, dodajući da je otporna na niske temperature, ali je potrebno primjenjivati sve agrotehničke mjere, poput redovnog zalivanja, orezivanja i fizičkog uništavanja štetočina, što je u stvari svakodnevnica svakoga ko se bavi poljoprivredom.

Pandemija im usporila planove

U poljoprivrednoj proizvodnji su novi i tvrde da se nikada do sada nisu ovim bavili. Smatraju da nisu pogodili sa lansiranjem proizvoda na tržište jer je on plasiran baš za vrijeme pandemije. S obzirom da su im ugostiteljski objekti glavni kupci, zbog virusa korona nisu mogli da posluju onako kako su to očekivali.

"Nedavno smo došli do podatka da je samo prošle godine prodaja svih napitaka, kako alkoholnih tako i bezalkoholnih, opala za više od 70 odsto. To dovoljno govori u prilog tome da nismo bili srećne ruke. Ipak, kako svima, tako i nama. Trudimo se da nekako preživimo ovu pošast i da uradimo ono što je u našim rukama", poručuju oni, naglašavajući da je ovo porodično preduzeće tako da su imali svesrdnu pomoć najbližih, uz nadu da će se ubrzo sve vratiti u normalu pa da nastave gdje su stali. 


Tagovi

Vladimir Miličević Darko Tešić Sok od ruže Uzgoj ruže Angel's Rose Agrotehnika ruže Jedinstven proizvod Porodično preduzeće


Autorica

Nataša Tomić

Više [+]

Master student poljoprivrede i novinar iz hobija.