Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena piva
  • 26.09.2018. 14:30

Pivopije će zbog suše ostati suhog grla?

Cijena ječma je početkom augusta dostigla najviši nivo u posljednjih pet godina, od 236 eura po toni, a pored veće cijene sirovine, rastu i cijene energenata te aluminija, od kojeg se proizvode limenke.

Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
  • 382
  • 29
  • 0

Više cijene piva, ono je što bi skoro moglo dočekati ljubitelje ovog omiljenog alkoholnog pića i u BiH. Proizvodnja bi mogla poskupjeti zbog skoka cijene jednog od ključnih sastojaka piva - ječma, čiji je rod ove godine zbog suše podbacio širom Evrope. 

Naime, cijena ječma je početkom augusta dostigla najviši nivo u posljednjih pet godina, od 236 eura po toni, a pored veće cijene sirovine, rastu i cijene energenata te aluminija, od kojeg se proizvode limenke.

Rast troškova od 16 odsto

Prema izvještaju investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16 odsto, te će se ti troškovi vjerovatno preliti na više cijene piva iduće godine, što bi se moglo preliti i na domaće pivare, navodi Biznis.ba kojima je Nikolas Peni, generalni direktor Banjalučke pivare, potvrdio da je kretanje troškova sirovina trenutno veoma negativno za pivarsku industriju.

"Ovo stanje je uglavnom uslovljeno rastućim troškovima nafte, što povećava sve vrste ulaznih troškova. Osim toga, ove godine siromašna žetva ječma u srednjoj Evropi uticala je na nedostatak pivarskog ječma, a posljedica toga je rast cijena", rekao je Peni, koji je ujedno i predsjednik Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

On je istakao da povećanjem efikasnosti uvijek nastoje izbjeći povećanje cijene piva, međutim to će možda biti neizbježno ukoliko ulazni troškovi nastave i dalje da rastu. S ovim stavom saglasni su i u Sarajevskoj pivari. 

Povećanje cijena ipak na nivou špekulisanja? 

Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare, kaže da postoje naznake eventualnog povećanja cijena piva, zbog cijene uroda ječma ove godine, ali da su one na nivou špekulisanja.

"Velika većina proizvođača slada u Evropi je u vlasništvu velikih multinacionalnih pivarskih kompanija, čiji se proizvodi nalaze i na našem tržištu kojima konkuriraju, ili pokušavaju konkurirati, i direktno utiču na cijenu ječmenog slada", rekao je Ibrahimpašić istaknuvši da povećanja cijena piva u njihovoj pivari nije bilo unazad tri godine.

"Sami ste svjedoci poskupljenja svih inputa, od sirovina, repromaterijala, a u ovoj godini i drastičnog povećanja cijene energenata, koji direktno utiču na poskupljenje vlastite proizvodnje, ali i svih naših dobavljača i prevoznika", rekao je Ibrahimpašić i dodao da povećanje cijene gotovog proizvoda jednostavno nije moguće zbog konkurentnih cijena na tržištu BiH, odnosno dampinških cijena, prije svega uvoznih piva, koje već godinama remete tržište.


Tagovi

Cijena piva Domaće pivo Poskupljenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.