Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rado imamo domaće
  • 21.07.2018. 08:00

Peter Duffy: Kada idem u kupovinu nastojim da kupujem proizvode iz Bosne i Hercegovine

Važno da novac koji trošimo ide prema lokalnim proizvođačima i lokalnim zajednicama. Vjerujem da i veliki broj građanki i građana BiH dijeli moje mišljenje, te je važno da povežemo lokalne proizvode sa tržištem", naglasio je Peter Duffy, šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Foto: Farma BiH
  • 470
  • 22
  • 0

"Rado imamo domaće" inicijativa je koja je ove sedmice u sklopu koje će mali proizvođači dobiti podršku i pristup tržištu predstavljena u Sarajevu. Prve tri organizacije proizvođača koje su u sklopu ovih aktivnosti uspostavile saradnju sa trgovačkim lancem Mercator su zadruge Eko Life, Uvac-Rudo te kompanija Greens iz Sarajeva.

Na prezentaciji se prisutnima obratio šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy, koji je pohvalio povezivanje trgovačkih centara sa malim proizvođačima. USAID/Sweden FARMA II Projekat aktivno radi na osiguranju pristupa tržištu za male proizvođače.

Peter Duffy: Važno je povezati lokalne proizvode sa tržištem 

"Ponosni smo što učestvujemo u ovoj vrsti aktivnosti, te se zahvaljujem Mercatoru i Fondaciji Mozaik na pozivu da se uključimo u projekat. Kada idem u kupovinu nastojim da kupujem proizvode iz Bosne i Hercegovine, jer mislim da je važno da novac koji trošimo, ide prema lokalnim proizvođačima i lokalnim zajednicama. Vjerujem da i veliki broj  građanki i građana Bosne i Hercegovine dijeli moje mišljenje, te je važno da povežemo lokalne proizvode sa tržištem", naglasio je šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy dodajući da je ovo jako dobra inicijativa, jer će se na taj način olakšati kupcima da kupuju domaće proizvode. 

"Jako je bitno da se podrže ovi proizvođači, jer proizvodi dolaze iz područja gdje gotovo nema drugih prilika za ekonomski razvoj, i oni predstavljaju nadu i šansu da napreduje – kako njihova kompanija, tako i zajednica. Kada pogledamo domaće proizvode znam da mogu biti konkurentni u odnosu na uvezene proizvode. U posljednje dvije godine USAID i Švedska su uložili 7 miliona konvertibilnih maraka u grantovima za proizvođače, kako bi pomogli poljoprivrednike da postignu ovo što imamo danas – da njihovi proizvodi dođu do tržišta. Dajte lokalnim proizvođačima šansu", kazao je Duffy.

Domaće smokve i maline 

Damir Radić iz zadruge Eko Life iz Stoca je također pozdravio aktivnosti promocije domaće proizvodnje te je pozdravio uspostavljenu saradnju. "Njegujujući tradiciju proizvodnje zdrave hrane na kršu Istočne Hercegovine odakle ja dolazim, udružili smo se u zadrugu i na taj način proizvodimo hranu na našim nezagađenim poljima i hranu kojoj pogoduje naša blaga mediteranska klima. Od smokava iz ovih krajeva se može napraviti puno lijepih delikatesa, a prema receptima naših predaka pravimo kvalitetne i zdrave džemove i sokove", rekao je Radić.

Nenad Ljubojević iz Poljoprivredne zadruge Uvac koja je fokusirana na proizvodnju malina tvrdi da se unatoč izazovima u sektoru malinarstva, vrijedan rad i povezivanje proizvođača isplati. "Malina veoma dobro uspijeva u našim krajevima, a od naših domaćih malina iz okoline Rudog pravimo sjajne sokove i sirupe. Radimo ovo zajedno sa inicijativom žena Luna. Posebno smo ponosni na Malinadu, našu marmeladu od svježih malina koja je jednako zdrava kao da ste pojeli svježe maline. Zahvalan sam na uključivanju u ovaj projekat te se radujem reakcijama kupaca na naše proizvode", dodao je Ljubojević.

USAID/Sweden FARMA II i kompanija EkoMozaik preko koje se ovaj projekat realizuje već su otvorili razgovore sa desetak organizacija proizvođača za ulazak u ovu inicijativu, a poziv za prijavu je upućen svim zainteresovanim organizacijama.


Tagovi

Rado imam domaće Inicijativa Domaći proizvodi USAID Peter Duffy Damir Radić Nenad Ljubojević Farma II


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97