Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja jogurta
  • 23.11.2019. 18:00

Pada prodaja jogurta na zapadu - čime ga kupci zamjenjuju?

Potrošači jednostavno ne jedu više toliko jogurta kao nekada, izjavio je Caleb Bryant iz Mintela, kompanije za istraživanje tržišta. Ali se okreću nekim drugim proizvodima.

Foto: Depositphotos/bodnarphoto
  • 300
  • 16
  • 0

Prije tridesetak godina na policama trgovina bivše države postojao je samo jedan jogurt. Nakon toga su došli voćni, pa oni sa manjim ili većim udjelom masti, čvrsti, tekući. A prateći trendove i želje potrošača, u njih su dodavane i žitarice, sjemenke, kokos, avokado. No, čini se da se tu neće stati. 

Trendovi su se promijenili 

Najnoviji trendovi na zapadu nikako ne rade u korist jogurta - što god stavili u njega. Prodaja ovog mliječnog proizvoda koji se smatra jednim od najzdravijih fermentiranih napitaka, u SAD-u pada. 

"Potrošači jednostavno ne jedu više toliko jogurta kao nekada", izjavio je Caleb Bryant iz Mintela, kompanije za istraživanje tržišta. 

Naime, prodaja jogurta i pića na bazi jogurta u 2015. godini dosegla je vrijednost gotovo 9 milijardi dolara, a za 2019. se očekuje vrijednost od 8,2 milijarde dolara što je pad od 3,6%. Očekuje se da će se do 2024. godine smanjiti na 7,4 milijarde dolara, odnosno za dodatnih 10%, navodi apnews.com

Što Amerikance odvraća od mliječnih proizvoda? 

Drugi po veličini proizvođač jogurta u Americi, Chobani, smatra da pad može zaustaviti jedino inovacija. Ta je kompanija nedavno predstavila svoje prve jogurte na bazi zobi čime je iskoristila sve veću prodaju zobenih mlijeka i interesa potrošača za prehranom na bazi biljaka. Tim potezom prate tržišnog lidera Danone koji je u julu prošle godine predstavio također jogurte na bazi zobi. 

"Ako ostanemo bliski potrošačima i nastavimo im davati hranu koju žele, prodaja jogurta će i dalje rasti", izjavio je Peter McGuinness, predsjednik kompanije Chobani koja je u januaru lansirala četiri okusa zobenih pića kao i vrhnje za kavu. Pokazalo se kako raste interes za zobenim mlijekom dok se sojino mlijeko i grčki jogurt bore za svoje mjesto na tržištu. 

Očito je da najnoviji trend zabrinutosti za zdravlje i dobrobiti životinja pojedine Amerikance odvraća od mliječnih proiozvoda. Podsjetimo, prošle sedmice je najveći američki prerađivač mlijeka, Dean Foods, podnio zahtjev za bankrot, pozivajući se na višegodišnji pad potrošnje mlijeka u SAD-u. 

Ugrožene male farme: Najveći američki proizvođač mlijeka proglasio bankrot?

Naime, posljednjih nekoliko godina u SAD-u su zatvorene na hiljade farmi muznih krava. Kao razlozi navode se prekomjerna ponuda, neprestano smanjenje potražnje, trgovinski ratovi, ali i alternative mlijeku.


Tagovi

Prodaja jogurta Trendovi Jogurt Chobani Jogurt od zobi Alternativa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.