Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje jaja
  • 12.04.2018. 07:30

Označili krivo jaja - čeka ih tužba

To što kokoši nisu u kavezima, ne znači da su u slobodnom uzgoju.

Foto: Pixabay/manfredrichter
  • 329
  • 18
  • 0

Američki trgovački lanac mješovitom robom, Trader Joe's optužen je zbog toga što je doveo kupce u zabludu krivim označavanjem jaja. Tužbu je pokrenula organizacija Animal Legal Defence Fund koja trvrdi kako su izrazom "cage-free", što znači "oslobođene kaveza", a bio bi ekvivalent našem podnom uzgoju, kupci prevareni. 

Ovaj je izraz otiskan na kutiji s idiličnom pozadinom na kojoj kokice slobodno trčkaraju zelenim pašnjacima što dovodi kupce do toga da pomisle kako kupuju proizvod koji je prirodniji nego što zapravo jest, piše Mic

Kokoši i dalje nisu na otvorenom

No, kokoši koje su oslobođene kaveza i dalje su u puno lošijim uvjetima nego one koje se slobodno kreću vani. Kada su u baterijskom kavezu, imaju prostora malo više od papira A4 formata. Kokoši iz podnog uzgoja mogu tek raširiti krila, slobodno hodati i polijegati jaja u u gnijezdo, no još uvijek su ograničene prostorom i ne mogu na otvoreno.  

A savjesni potrošači misle kako su kokoši tretirane suosjećano. 

Tyler Lobdell, odvjetnik organizacije ALDF objašnjava da su etikete na kutijama jaja izuzetno zbunjujuće, jer ni regulacija ni primjena nisu dovoljne. To omogućava proizvođačima da pojedine proizvode prikažu "zelenijima" i etičnijima nego što stvarno jesu. 

Potrošači sve više zabrinuti za dobrobit životinja

Broj glavnih prehrambenih lanaca u Americi, uključujući McDonalds, SYSCO, Burger King, Subway i Starbucks, obećali su se narednih godina prebaciti na korištenje jaja s etiketom "cage free", ali za one koji znaju više o uzgoju, takva odluka nije dovoljno dobra.

"Potrošači su sve više zabrinuti za dobrobit životinja i to su spremni platiti. Kada bolje razumiju što zaista znači da se kokoši ne drže u kavezu, zahtjevat će više", zaključio je Lobdell.


Tagovi

Kavezni uzgoj Podni uzgoj Tyler Lobdell Označavanje jaja Oznake na jajima Jaja Prevara kupaca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]